echo#65
"Szerintem abban azert meg kellene allapodni, hogy azert orszag egy orszag, mert valamilyen szinten fuggetlen a tobbitol."
Persze, de a kérdés az, hogy kiterjed e ez azokra az esetekre is amikor ott bent szerintünk(!) valami csúny dolgot művelnek. És ez demiokrácián belül is probléma!! elvileg, ha egy egyesület/egyház betartja az ország törvényeit, nem csinál semmi Btk ba ütközőt, akkor azt csinálnak amit akarnak. A probléma akkor jelentkezik, ha azt vesszük észre hogy aki belép ebbe a közösségbe(önként!) annak valahogy megcsappan a vagyona és erősen nő az esélye, hogy öngyilkos lesz(ez sacc a scientológiai egyház). Elvileg belügy mert önként teszi törvényesen. De azért mégis valahogy nem stimmel. A két kérdés szerintem hasonló és kétségeim vannak van e rájuk egyszerű válasz.
"A csoport erdeke mindig az egyen erdeke elott kell hogy legyen."
Ezt nem pontosan értem, hogy jön ide. Mert imo: Közösségi érdek=egyéni érdekek összege. Általában pont az mosódik el, hogy az amit a közösség érdekének neveznek, az fedésbe van e az egyéni érdekekkel.
"Ha a demokraciat eroszakosan terjesztjuk az ujabb kereszteshaboruhoz vezet."
Itt ebben az esetben nem a demokráciáról van szó, mert elképzelhető olyan állam is ahol pl egy sejk uralkodik, de nem sértik az emberi jogokat. A kérdés az, lehet e hagyni, ha ezeket sérti egy állam. Tételenűl nézheti e a nyugat a kénylemes foteljából. Arról a határról van szó ameddig belügy valami és ahonnan már az emberiség ügye.(szerintem)