• sajoati
    hi all! Én már egy ideje töprengek egy új rendszeren, persze nincs meg sok minden, de oda eljutottam, hogyha kitalálnánk a legeslegjobb államformát, akkor lenyomna minket az USA.

Tegyük fel, hogy hip-hopp kitaláljuk, hogy az akármi-zmus a legjobb. És tényleg így is van. Tetszik a népnek, meg minden. A mostani hatalmi csoportok ezt nem fogják szeretni; értsd: egyik párt vagy nagyvállalat sem.

Akár békés, akár nem békés úton term. a nép átveszi a hatalmat, és bevezeti az akármizmust. Mivel ezzel súlyosan megsérti a nemzetközi érdekeket, köztük amerikai cégekét is, ezért a Nagy Igazságosztó jön, és lecsap, mint anno a szerbekre.

Ez itt a probléma.

Akármizmus alatt én is leginkább egy közvetlen irányítású valódi demokráciát értek, ahol mindenkit különböző tesztek alapján évenként rangsorolna a rendszer, és ez alapján szavazata 1-5 pontot érne.

Vagyis egy kellően tájékozott, intelligens ember szava többet érne, de az ellentetje is megszólalhatna -- 1 pontért.

Nyilván Magyarországot teljesen át kellene alakítani, hogy versenyképes termékeket gyártson, ehhez viszont föl kéne számolni sok olyan ágazatát, amit gyakorlatilag olcsóbban meg tudunk oldani most, hogy EU tagok vagyunk. Pl. mezőgazdaság. (Kivéve az elit termékeket gyártó ágazatok, pl. borászat.)

Ehhez persze magasan képzett munkaerő kell, így az oktatást magasabb szintre kellene emelni.

Stbstbstb. Akarok ennek az ötletnek csinálni egy portált.

Talán írok egy könyvet róla egyszer, mert ahhoz, hogy ne nyomjon le minket az aktuális világhatalom e próbálkozás miatt, pont az kell, hogy már filozófia szintjén meglegyen a dolog, hogy a világon egyre többen támogassák, és hovatovább _természetes_ dologként hasson, hogy egy nemzet elsőként kipróbálja.

Ja, és az egésznek lényege lenne a ma államként értelmezett állam minimalizálása.