• Laci73
    #19
    Eshronoil: Fogszuvasodás még a természetben élő vadállatoknál is felléphet (az igaz hogy a táplálkozás a főbűnös, de lehet valakinek örökölten hajlama rá - lásd pl. a mi családunkat), így egészen biztos, hogy már az ősemberek is szenvedtek tőle, különösen az élelmezést (ezáltal a fogromlás esélyét) megnövelő mezőgazdaság/állattenyésztés elterjedése után. Az ókorban már ismert jelenség volt: Egyiptomban léteztek külön fogorvosok (ahogy gondolom bódítás vagy leütés után húztak fogat), más keleti népeknél divat volt (a mai napig csillogtatott) aranyfog, sőt sok helyen találtak kezdetleges (állatcsontból faragott) műfogsorokat és pótlásokat (nemcsak a szuvasodás végett, bizony harc közben is hullottak a fogak!) Az ókori Rómában - ezt nem viccből írom - olyan módszert ismertek a fogszuvasodás elkerülésére, amit nem hinnénk a római kultúráról. Julius Ceasar is rendszeresen tehénvizelettel (az ókor-középkor fertőtlenítője!) öblögette fogsorát, illetve gondosan fogpiszkálóval és fogselyem-szerűséggel piszkálták ki a fogaik között maradt morzsákat.
    A történelem legismertebb fogorvosa Nagy Péter orosz cár volt: aki nem vele huzatta ki a fájós fogát a bojárok (orosz nemesek) közül, kegyvesztetté vált.

    Astaroth: Király lettem volna én is :) Régi dilemma mi a jobb - a rövid de intenzív élet, vagy a hosszú de unalmas (lásd Achilleus vagy Nagy Sándor: ők a rövid, de dicső életet választották)
    "Ahol van növényzet, ott van kábítószer is."
    ÍGY IGAZ :)
    Régóta ismert pl. a mák hatása, de még annál is régebbi ismeret a szeszes italok kedvező befolyása.