• Laci73
    Astaroth: Ne igyál rá előre. Egy német történész (Szfinx könyvsorozatban magyarul is megjelent) munkájában élvezetesen leírja milyen élet várt volna ott rád a sörözés helyett:

"Roppant hétköznapi életmódjuk volt...Skandinávia kora középkori élete csak afféle vegetálás hóban, esőben egy kis korpaleves mellett...a kenyér nem a mindennapi alapvető élelmiszer, hanem luxuscikk. Leggyakrabban halat esznek, gabonakását és a fehérjében gazdag lóbabot "a szegény ember húsát". Ha pedig ez sem jut, marad a fakéreg (megőrölték és lepényfélét sütöttek belőle - Laci) és a tengeri alga... aki halat akar enni, annak ki kell mennie érte a haragos, viharos tengerre... és akit a hideg, nyirkos éjszakákon elkap a tuberkulózis vagy a tüdőgyulladás, annak nem sok reménye lehet... e kegyetlen természetben élő emberek életkora harminc év körül mozgott. Tizennegyedik életévét minden második gyermek éli meg..." - Günther K.
    Nesze Neked sörözés.

Nem is csoda hogy a vikingek - akik egyébként valóban kemény kötésű emberek voltak - gyakran maguk mögött hagyták hazájukat. Nemcsak a rablás motiválta őket, ügyes kereskedők és bátor felfedezők is voltak egyben. A világuk ennek ellenére nem hősies volt (mint azt a '60-as évek hollywoodi kliséi és korábban a náci propaganda keltette) hanem keserű. Ezért is értékelték nagyra a harcban szerzett - azaz korai - halált, és ezért szerették intenzíven élni az életüket - gyorsan eltivornyázták megszerzett javaikat és zsákmányukat, nem gyűjtögető életet éltek. Mellesleg a buzogány az inkább legyen szekerce vagy rövid, kétélű kard - ők ezt a két fegyvert kedvelték.

Fogvésés: minden tiszteletem a viking harcosoké - van tapasztalatom mit éltek át. Nekem egyszer csiszolták még sráckoromban az egyik fogamat. A jó kis lidokain injekció miatt semmi fájdalmat nem éreztem, de a már akkor is matuzsálem korú, a szovjet preciziós gépgyártás diadalát hirdető köszörű (és a tőle valamivel fiatalabb kriptaszökevény fogorvos) valósággal szétrázta az agyam. Emlékszem, megfogtam a doki kezét, csak tartson már szünetet a vén szadista marha.