shabba#11
Ezek az összehasonlítások azon alapulnak hogy adott országok vezető, domináns távközlési cégének 1 mbps-es(vagy ahhoz legközelebbi) csomagját hasonlítja össze. Persze minden piacon találsz kirívó példát akár sebességben, akár árban mind lefelé és fölfelé is. Azzal hogy kiválasztasz egy ilyen kirívó szélsőérték példát attól az még nem lesz reprezentatív. Azért választják a legnagyobb telcó, jellemzően legpopulárilasabb csomagját mert a netezők táborában ezt vették a legnagyobb darabszámban.
Pl. ilyen szélsőséget én is mondhatnák idehaza. Az én netem 3/3Mbps bruttó 7146Ft-ért hűségszerződés nélkül. Viszont erre nem lehet rásütni hogy a magyar átlagot képviseli mert nem így van. De attól még létezik csak reprezentatív.
A nominál és reálérték vitához. Az árakat nominál értéken van értelme összevetni mert így derül ki mi drágább a másiknál. Az hogy hol mennyi a fizetés és annak mekkora a vásárló értéke az ettől független. Az az arány minden terméknél visszaköszön mert nem a termék ára határozza meg hanem a fizetés nagysága. Az pedig hogy hol mennyi a fizetés nem a távközlés cégek kompetenciája, annak emelését a munkaadóktól kell elvárni.