• Fantusz
    #2029
    Telepített tavakban - kevés kivételtől eltekintve - a ponty a fő hal.
    Lehet szó egyesületi vizekről, vagy magánkézben lévő "műanyag" tavakról, a ponty az ahalfaj, amit nagy tömegben, (viszonylag) olcsón, és könnyen, szinte bármikor be tudnak szerezni, és sok embernél hamarabb kialakul a pontycentrikusság, mint a horgászat megismerése.
    A hal sokaknál egyet jelent a ponttyal, a horgászok többsége pontyot akar fogni.
    Ez évtizedekkel ezelőtt is így volt, mostanság azonban megtetézték a többi őshonos halfajunk háttérbe szorítását, különböző betelepített, de a piacon olcsóbban beszerezhető halfajok kihelyezésével.
    Lehet örülni is a különböző "egzotikus" lényeknek, de azt látni kell, hogy pl. az afrikai harcsával hajlamosak helyettesíteni a tógazdák minden őshonos ragadozóhalat.
    Az afrikai harcsa hihetetlenül igénytelen, mindenevő, gyorsan növekvő hal, sokkal olcsóbban nevelhető, mint a folyami harcsa (ezt tükrözik a TESCO-s árak is).
    Kizárólag a hőmérsékleti igénye miatt nem tud folyamatosan megélni vizeinkben, 10 celsius alatti vízben elpusztul.
    Másik feltétel a tartáshoz, hogy a bőre ne száradjon ki, s ha szükséges légköri oxigént tudjon szippantani.
    Tartályakban, kádakban iszonyatos mennyiségű afrikai harcsát összezsúfolva lehet nevelni, s a takarmányra is igénytelen.
    Kis tavakban, szezonálisan nagyon jó befektetés lehet az afriai harcsa, kihelyezésével nem a horgászoknak tesznek jót - üzlet
    Olyan vizekben, ahol nincs önfenttartó hal állomány, a ragadozó halaknak (csuka, süllő, harcsa, balin) nagyon rossz az élettér, ezeket a halakat takarmányozással nem lehet kielégítően táplálni, s ezért is drágábbak.

    "Kockatavi" pecát nem szabad szembe állítani a természetesvizi horgászattal, mások a lehetőségek, s ezek anyagi oldalon is megnyilvánulnak.
    Aki ritkán jut ki a vízpőartra, de akkor nagy eséllyel halat akar fogni, egy intenzíven telepített vizen erre jobbak az esélyei, de ennek meg is kérik ott az árát.
    A horgászat igazi szépsége - véleményem szerint - természetes vizeken mutatkozik meg.
    Nem könnyű iskola, sok kudarcot is el kell viselni.