Portugál Labdarúgás
  • I3andy
    #63
    Célba dobálnak a portugálra

    Cristiano Ronaldo fájós lábát még kedden is jegelték, ám játékának aligha lesz akadálya a franciák elleni elődöntőben. A portugál támadó müncheni pályára lépése tehát biztosra vehető – miként a vakációt követően a barátságtalan manchesteri fogadtatás is. A szigetországban ugyanis utálják, amiért az Anglia– Portugália negyeddöntőben (részben) az ő reklamálásának hatására kapott piros lapot Wayne Rooney, aki mellesleg a Manchester Unitednél a csapattársa is.

    Még mindig a szombati Anglia–Portugália negyeddöntő 62. percében történtekről van szó.
    Amíg Cristiano Ronaldo a kezdés előtt azzal volt elfoglalva, hogy Wayne Rooneyt ölelgesse, addig valamivel több mint egy órányi játék után már a manchesteri csapattárs kiállítását szorgalmazta. Tény, az angol sztárcsatár újfent bizonyította: a „Ki tud többet a sportszerűségről?” versenyben már a selejtezőkörben elhullana (úgy taposott Ricardo Carvalho combjába, hogy azzal a mozdulattal egy teljes hangyabolyt kiirtott volna…), vagyis jogosan szembesült a piros lappal, csak sokak szemét szúrta, hogy éppen Ronaldo volt az, aki a leghevesebben reklamált.

    Az argentin bíró pikkel az angolokra

    A „sokak” persze angolok: a válogatott kiesése óta minden szinten támadják a Manchester United portugál légiósát (csak zárójelben: ha a csapat is ilyen elánnal rohamozott volna, akkor most elődöntőt játszhatna…), egy Shakespeare-t rosszul idéző színész nem kap annyi kritikát, mint ő.
    Ehhez képest Ronaldo állítja, a ma született bárány hozzá képest rutinos bűnöző.

    „Még hogy én állíttattam volna ki Wayne-t? Ugyan már, ez nevetséges – volt kénytelen még kedden is a szombati meccsre visszatérni a 2003-ban a manchesteri futballisták külön kérésére (!) az Old Traffordra igazoló támadó. – Nem tagadom, a bíróhoz siettem, mondtam is neki, hogy ez nem volt szép, de az, hogy a piros lap felmutatására buzdítottam volna, hazugság. Nem is értem, miként gondolhatják az emberek, hogy rá tudom venni a játékvezetőt ilyesmire. Ő azért tartózkodik a pályán, hogy egyedül döntsön.”

    Horácio Elizondo márpedig úgy határozott, hogy Wayne Rooney jobban teszi, ha az öltözőben higgad le a hideg víz alatt. Mellesleg az argentin sporttárs (aki az 1999-es klubvilágbajnokságon David Beckhamet is szívbaj nélkül lezavarta a gyepről) Cristiano Ronaldo szavait támasztotta alá.
    „Az angolok kilences számú labdarúgóját sportpályára nem illő cselekedetéért állítottam ki – indokolta a Wayne Rooneyval szemben hozott határozatát a bíró. – Sohasem hagyom befolyásolni magam, természetesen most is figyelmen kívül hagytam a két csapat játékosainak véleményét. Illetve: egyvalamire támaszkodom ilyenkor, a szabálykönyvre. Az pedig azt írja elő, hogy az ilyen jellegű megmozdulásért jár a piros. Ennyi. Kár is erről többet beszélni.”
    A kritikák kereszttüzébe kerülő Horácio Elizondo Sven-Göran Erikssonra is kitért.

    „Az angol kapitány a meccs után bejött az öltözőbe, és gratulált nagyszerű teljesítményemhez – mondta a bíró. – Szerinte helyesen tettem, hogy leküldtem a pályáról Rooneyt, mert durva volt.”

    Kedves és baráti SMS-ek repkednek

    A fentiek szerint Eriksson igen sportszerűen viselkedett utolsó meccse után, és igyekszik békülni Cristiano Ronaldo is, aki leszögezte, hogy Wayne Rooneyval most is ugyanolyan jó a kapcsolata, mint a vb előtt volt:
    „Hallottam, Angliában arról cikkeznek, hogy oda a barátságunk, de ez nem igaz – mondta a portugál. – A találkozót követően éppúgy váltottunk SMS-eket, mint előtte, az egyikben Wayne még gratulált is a továbbjutásunkhoz, hozzátéve, hogy remek csapatunk van, és ha így folytatjuk, sokra vihetjük. Egy másik üzenetében pedig azt írta: badarság, hogy a jövőben nem akar velem együtt játszani, ez is csak az újságírók kitalációja. Úgyhogy megnyugtathatok mindenkit: minden rendben van közöttünk.”

    A brit fenegyerek: kettéhasítom Ronaldót

    A magunk részéről mégsem vagyunk biztosak a happy endben. Hogy Angliában már megjelentek a Ronaldo arcát ábrázoló dartscéltáblák (a centrumban, az ötven pontot érő helyen a kiállítás után a portugál kispadra kacsintó futballista szeme található…), az talán még hagyján. Az már „erősebb”, hogy több szigetországi lap is kedvesen azt szorgalmazza: a játékost ne engedjék be többé Angliába. A legtovább persze Wayne Rooney ment, aki – az állítólagos „havert” kapásból megcáfolva – egy mondattal elintézte az ügyet.
    „Az első edzésen kettéhasítom Ronaldót…” – háborgott a tömzsi angol.
    Hamarosan kiderül, milyen fából faragták Ronaldót.

    Fogadások a taslira

    Idő kérdése, és az angliai fogadóirodákban arra is lehet majd pénzt tenni, hogy az MU első edzésén Wayne Rooney valóban „lerendezi-e” Cristiano Ronaldót, vagy sem. Persze csak akkor, ha a portugálok 21 éves sztárja a vb után Angliában folytatja pályafutását, hiszen a brit sajtó néha már kegyetlen módon támadja a portugált, ami csökkenti visszatérésének esélyét.

    A vezető brit bulvárlap, a The Sun például – szokásához híven – átlépve a jó ízlés határát, felettébb szabadszájúan tálalja a történteket, a „Rohadt Ronaldo a Realhoz tart” cím mindenesetre nehezen félreérthető. A cikkben megszólal Predrag Mijatovics, a Real Madrid leendő sportigazgatója is, aki elmondja, hogy a portugál jövője egyelőre Fabio Capellótól, azaz az új tréner döntésétől függ. Ha az olasz mester akarja, megszerzik, ha nem, nem. Sokatmondó egyébként az is, hogy az ominózus Rooney–Ronaldo affér után néhány órával az angol szurkolók létrehoztak egy olyan internetes oldalt, ahol kedvükre szapulhatják az MU légiósát, vagy vicces képeket rakhatnak fel róla.

    A korábbi angol válogatott csatár, az idén visszavonuló Alan Shearer is kifejtette véleményét az üggyel kapcsolatban, amely egyáltalán nem megnyugtató a portugálra nézve: „Úgy gondolom, minden esély megvan rá, hogy Rooney a Manchester United első edzésén odaballag majd Ronaldóhoz, és lekever neki egy nagy taslit.”