Portugál Labdarúgás
  • I3andy
    #57
    Folytatom a meccsre ráhangolást a meccs után :)

    A nagy öregek élnének az utolsó esélyükkel

    A két legünnepeltebb európai futballistageneráció közül az egyiknek szombat délután, Gelsenkirchenben véget ér a németországi kalandja. A két csapatkapitány, az egyformán hetes mezt viselő David Beckham és Luis Figo két éve még vállvetve küzdött a Real Madrid sikereiért, az angol–portugál vb-negyeddöntőn viszont egymásnak kell feszülniük a legjobb négy közé jutás érdekében.

    Az angol együttesből többeknek is ez a világbajnokság jelenti az utolsó esélyt, hogy valamit elérjenek a válogatottal. David Beckham 31 esztendős, így feltehetően a következő, 2010-es dél-afrikai vb-n már nem lesz tagja a „háromoroszlános” csapatnak, de Gary Neville (31 év), Sol Campbell (31) és David James (35) is kiöregedőfélben van. Míg a szigetországiaknál az együttes gerincét – Beckham kivételével – a fiatalabbak alkotják, addig a másik oldalon a csapat esze és vezére Figo, aki 33 éves és egyben az igazi portugál „aranygeneráció” (vagyis az 1989-ben és 1991-ben junior világbajnoki aranyat szerző, felnőttként azonban trófea nélkül maradó társaság) utolsó mohikánja. Az olasz Internazionale középpályása az elmúlt évtized nagy portugál csapatában még együtt varázsolt többek között Fernando Coutóval, Manuel Rui Costával és Joao Pintóval.

    „Figo azon kevés kivételes labdarúgó egyike, akikre minden percben oda kell figyelni. Lehet, hogy a gyorsasága megkopott egy kissé, de kivételes térlátása, magas játékintelligenciája és tökéletes technikája még mindig zseniális futballistává teszi őt” – hízelgett egykori madridi csapattársának David Beckham.

    Kétséges Cristiano Ronaldo szereplése, őt a holland Khalid Boulahrouz talpalta combon a negyeddöntőben. Fájdalmai miatt tegnap kihagyta az edzést, és a négy éve a brazilokkal vb-győztes Luiz Felipe Scolari mester állítólag csak akkor teszi be a kezdőbe, ha százszázalékosan felgyógyul a mérkőzésre. A FIFA egyébként pénteken bejelentette: a találkozót zárt tető alatt rendezik meg, noha az időjárás-jelentések alapján hőségre nem kell számítani. A meccs ezzel a vb-történet negyedik fedett stadionbeli összecsapása lesz. Először 1994-ben Detroitban, majd 2002-ben Szapporóban, végül az idén június 13-án Frankfurtban (a Dél-Korea–Togo meccsen) futballoztak zárt tetejű arénában.