Portugál Labdarúgás
  • I3andy
    #53
    A legenda a mai napig nem felejtette el a negyven évvel ezelőtt londoni csata utáni szomorúságát. Akkor az angolok a világbajnokság elődöntőjében legyőzték Portugáliát.

    Eusebio: Vágjatok vissza hatvanhatért!

    2006-07-01 12:43 Utolsó módosítás: 2006-07-01 21:01
    Két slágermérkőzéssel folytatódik ma a németországi labdarúgó-világbajnokság, s érthető, hogy az érintett csapatok szurkolói, korábbi legendái hatalmas várakozással tekintenek a negyeddöntők elé, korábbi nagy csaták emlékét is felidézik. A gelsenkircheni angol–portugál "ütközet" előtt a portugál futball legnagyobb alakja, Eusebio adta ki a jelszót utódainak: Vágjatok vissza az angoloknak az 1966-os világbajnokság elődöntőjéért!
    Eusebio és Scolari is portugál továbbjutást remél

    „Valami azt súgja, hogy Portugália most egy lépéssel tovább megy, mint negyven évvel ezelőtt! Magabiztosságot érezhetek, de elbizakodottságot nem. Egyértelműen azt gondolom azonban, hogy az utolsó hídon is átmegyünk, vagyis bejutunk a döntőbe” – mondta a 64 éves sportember, aki 1966-ban gólt szerzett 0-2-nél az angolok ellen.

    Eusebio kitért arra is, kissé ironikus, hogy a portugál futball „aranygenerációjának” többsége már nem ünnepelheti meg a mostani vb-sikert, már csak Luis Figo maradt a legendás korosztályból, amelyik 1989-ben és 1991-ben világbajnok volt a juniorok között.

    A legenda rendszeresen elbeszélget a vb-keret tagjaival, Luis Felipe Scolari szövetségi kapitányt is tanácsokkal látja el. A brazil kapitány egyébként mesterhármast érhet el az angolok és Sven Göran Eriksson ellen: a 2002-es vb-n brazilok 2-1-re, míg a 2004-es Eb-n a portugálok 2-2 után 11-es párbajban győzték le az angolokat a negyeddöntőben.

    „Egyértelmű, hogy Eusebio a portugál labdarúgás legnagyobb alakja, így mondatai felbecsülhetetlen értéket jelentenek a mostani játékosok számára. Többségük bálványként és példaképként tekint rá, miatta kezdtek focizni. Sokat segít a munkánkban” – mondta Scolari.

    Negyven évvel ezelőtt a házigazda Anglia 2-1-re győzte le a négy között az Eusebiót is soraiban tudó riválist, s a legenda azóta is fájó emlékként idézi a Wembley-stadionban lejátszott összecsapást.

    „Lesújtó élmény volt, elképzelhetetlenül szomorú voltam. Karnyújtásnyira voltunk a legfontosabb döntőtől, így a vereség teljesen összetört. Remélem, hogy a mostani csapat elkerüli ezt a rossz élményt” – zárta mondandóját Eusebio.

    Szerencsére ez sikerült!!! Kösszönnyük RICARDO!!!