Portugál Labdarúgás
  • I3andy
    #39
    Van Bommel volt a találkozó első főszereplője: a 2. perc elején előbb alig lőtt kapu mellé, majd egy perccel később az őt remekül átjátszó Cristiano Ronaldót buktatta egy sárga lapért.

    Ezt követően Bouhlarouz piros lapot érő mozdulatát nézhettük döbbenten: a jobbhátvéd legalább két ütemet késve tele talppal szállt bele Ronaldo combjába a kezdőkörben. Valamilyen egészen megmagyarázhatatlan módon Ivanov kezében azonban csak a sárga lap villant.

    A portugál szélső szemmel láthatóan sántított az esetet követően, majd többször is lejött az oldalvonal mellé fagyasztásra: arca azonban fájdalomról és elkeseredettségről árulkodott.

    Hollandok gyorsan, lendületesen játszottak a találkozó elején, portugálok azért színezték is egy keveset, ami abból állt, hogy oldalra is passzoltak, nem csak kizárólag előre. A hollandok Robbent keresték elsősorban a labdákkal, de tulajdonképpen írhatnánk azt is, hogy állandóan.

    Amikor a hollandok kicsit lassítottak volna a játékon, vezetést szereztek a portugálok. Scolari tudta, miért tartotta fent meghatározó, ám erősen sántikáló játékosát, Ronaldót, aki előbb a félpálya közelében egy határozott mozdulattal elvette a labdát ellenfelétől, majd azzal a lendülettel két holland között ugratta ki a jobb szélen meglóduló Decót. Mondhatnánk, a többi már rutinmunka volt, de ez nem lenne igaz. Nagyszerű volt ugyanis Deco centerezése, Pauleta tökéletesen készítette le a labdát, Maniche pedig fantasztikus cselt követően pazar lövéssel vette be Van der Sar kapuját.

    Ronaldo mindeközben már combfixet is kapott, aztán a 33. percben a földön maradt, cserét kért, de a büszkesége nem engedte, hogy hordágyon vigyék le: saját lábán, könnyek között távozott.

    Van Persie mutatott végre valamit holland részről, a sokadik csele után a portugálok közül két védő szállt el egyszerre, ám a jobbszélső a kaputól hat méterre, éles szögből magasan keresztbe lőtt. Szép akció, peches befejezés.

    Nuno Valente a felugró(!) Robben vállát talpalta le(!), a játékvezető mégis kifelé ítélt szabadrúgást, mert az eset előtt közvetlenül Kuyt szabálytalankodott védőjével.

    Azért akadt említésre méltó lehetőség is. Ismét a jobb oldalon került helyzetbe a portugál csapat, de a beadást követően Pauleta közeli lövését bravúrral védte lábbal Van der Sar. A portugálok minden erejüket a jobb oldalra tartogatják, a balt és az ott rájuk leselkedő Bouhlarouzt jó messzire elkerülték.

    Costinha azonban igen nehéz helyzetbe hozta övéit, amikor két sárga lapot szedett össze még a szünet előtt, így emberhátrányba kerültek a portugálok. Scolari természetesen alkalmazkodott a helyzethez: a második félidőre lehozta egy szem csatárát, Pauletát és beküldte a védekező középpályás Petit-t. Tulajdonképpen az előny megtartására és esetleges kontrákra rendezkedtek be.

    A százalékokban egyébként is kifejezhető holland mezőnyfölény a második félidő elején helyzetekben is megmutatkozott: Cocu a felső lécet forgácsolta szét, majd Van Bommel nem is töltött, csak lőtt: a legveszélyesebb az volt, amelyet a vetődő Ricardo majdnem bevédett.

    A 60. percben kiegyenlítettek a hollandok, már ami a piros lapok aranyát illeti: Figo ment volna el a bal szélen, amikor Bouhlarouz lekönyökölte. Második piros lapos cselekedete második sárgát ért, így kiállt a védő is.

    Ezt követően kisebb tumultózus jelenet alakult ki, ami sejttette: nem a futball játssza majd a főszerepet a folytatásban.

    Sérülés miatt a portugálok rúgták ki a labdát, amit a hollandok a sportág íratlan szabályaival ellentétben nem adtak vissza. A lendületbe jövő Heitingát hátulról buktatta Deco, de a játékvezető egy sárga lappal megkegyelmezett neki. Nem úgy Van Persie Petit-nek…

    Miközben utóbbi társaival együtt Heitingán akarta számon kérni a történteket, a holland felmentő sereg még időben érkezett és előbbi nagyot taszajtott rajta. Lökdösött hirtelen mindenki mindenkit zsebkendőnyi területen, de piros lap nélkül fejezték be a másfél perces attakot, ami kisebbfajta világszenzációval ért fel.

    Nem úgy Deco, aki második sárga lapját is összeszedte. A portugálok így visszatértek szünet utáni alapfeladatukhoz: megőrizni egygólos előnyüket.

    A találkozó hajrájában ismét futballoztak a csapatok, nyomtak a hollandok, helyzetek sokaságát alakították és hagyták ki. Talán ha a kapitánnyal a taktikai utasítások miatt összevesző Van Nistelrooy a pályán van, más lett volna a végeredmény, így azonban Portugália továbbjutott, Hollandia kiesett.

    A győztes ellenfele a negyeddöntőben az Ecuadort David Beckham góljával 1-0-ra legyőző Anglia lesz.