Tiberius B#404
Nem is tom mit válaszoljak itt néhány hozzászólásra, én speciel újfiúnak számítok, és még nem láttam rendesen a TOS-t sem, de megvan pl. a Subtérmeghajtásról egy rendesen összeszedett cikkem magyarul, amit a ST félhivatalos technikai könyvtárából, a www.DITL.org-ról fordítottak. Daystrom Institute Technical Library. Jó neve van. A technoblabla, ahogy hívod, általában nagy koponyáktól szármznak, nem egy magyar, de ami átjön magyarba az egy kicsit fura néha, eddig tudtommal csak a Balogh Mics-nek(asszem így írják) sikerült úgy-ahogy a sorozatoknál, ott is csak úgy, hogy ugyanaz volt a szövegírónő. Látogassatok el oda, angoltudás előnyben. A Star Treknek egyébként csak a sztorivázait írják mások és mások, a többi már egy gigantikus szellemi gépezet, a Voyagert meg az Enterprise-t viszont már a producerek szúrták el úgy, ahogy voltak. Ott is csak a legalapabb sztori volt jó. A Star Trek-ben a sebességváltoztatás Warpon mindennapos, az irányváltás már kevésbé. Ámbár az is megoldható lehet vhogy, bár még nem sikerült megmagyarázni, a szubtér meg nem egy másik dimenzió vagy tér, az a mi 3D-s terünk eléggé meggyűrve, na persze a többi már alapfeltétel, pl. hogy az ilyen térben való utazásoknál relatíve átléphetjük a fénysebességet, ha jól emlékszem, bár korántsem biztos, Einstein relativitáselmélete megenged sok minden stiklit, csak trükközni kell, pl. sebességeket összeadva nem léphetjük át a fénysebességet, de a speciális tér-idő változások úgy láttatják a külső szemlélővel, mintha a sebesség c-nél nagyobb lenne, pl. müonok észlelése asszem így történt a kozmikus sugárzásból. ST újra: meg persze a sebességmeghatározó képletben van olyan is, hogy a tér mezősűrűsége, eléggé érdekes. Persze én csak az új részekről tudok nyilatkozni. Egyedül azon akadtam ki, hogy a TOS egy mellékvágány volt, aztán Gene bácsi, mikor a TNG-t készítette, azt akarta, hogy legyen teljesen új (klingonokat úgy kellett erőltetni, "jó akkor legalább nézzenek ki máshogy"), aztán amint eltávozott szegény, egyre több lett a visszautalás, a végén a Voyagerben egy részben állítólag egy kicsit feloldották, de csak nagyobb lett a homál, mondom hogy rendesen elszúrták, a nagy koponyák száma benne lényegesen kevesebb, mint az előzőekben, ha már nagy koponyák: egyetemek, intézetek stb. elég népes a trekker vagy trekkie tábor. Vannak kedves sztorik, inkább befejezem, mer még túl sokat okoskodom, talán. Na ennyi így egyszuszra.