#40212 éve vagyok trekkie,
Én >18 éve, mióta elösször megláttam az egyik első részt a SAT1-en :))
fejből tudok legalább 4 esetről ahol Warp közben változtattak nemhogy irányt hanem Warp faktort /sebességet/ is. Szó se volt stopp->új útirány->új sebesség->indulás-ról.
Félig igazad van, félig nem. Sajnos ezért olyan gagyi a Star Trek, mert rengeteg benne az ellentmondás és a technikai (értelmetlen) haladzsa (pl: "átvezetjük ezeken a Bousard kollektorokon" Mikenhovaésminek ??)
És mivel nem egy személy írta az egészet (a többiek meg talán el se olvasták az előzőek írásait), így aztán eléggé komoly műszaki összevisszaság jött ki. Na mindegy, a lényeg, hogy alapból warp közben nem lehet irányt változtatni (vagy csak kisebb warp faktoroknál, vagy csak kissé?). Ezért is volt extranagy dolog a Picard manőver, ahol a hajó sebességének hirtelen változtatásával (lassítás) ért el egy ügyes kitérő manővert és volt pár pillanatig kvázi két helyen a hajó (és sorozhatta meg hátulról a követőt)
Ha játszottál ST játékokkal egyébként ott is ez van, nem lehet warp közben irányt változtatni.
Na most mivel itt konkrétan dimenzióváltásról van szó, szerintem a 3D-s objektumokat az űrben nem muszály belekalkulálni az útvonalba, mivel nem a 3D-s térben mozog az űrhajó, simán "keresztülrepül" rajtuk.
Attól függ, hogy milyen módon oldják meg a dimenzióváltást.
Egyszerűsítsük le a példát 2D-ből 3D-be lépésre.
- Ha csak kidudorodik a síkból, akkor ugyebár az eredeti síkban is ott van többé/kevésbé (ez a valószínűtlenebb)
- Ha ténylegesen elhagyja a síkot, azaz kiemelkedik teljesen belőle (magával rántva egy részt a 2D-s valóságból, különben szétesne a 3D-ben), azaz mintha egy papírlapból kivágnánk egy figurát, felemeljük (kilép 2D-ből), nos ott már valóban nem a 2D-s akadályokat kell nézni, mivel kiemelkedve belőle azok már nem léteznek. Itt viszont tényleg a 3D-s akadályokra kell figyelni (azaz nem keresztülrepül az akadályokon, hanem elrepül "felettük")
Mi van ha a hajtómű leállításával nem ugrik vissza 3D környezetbe az űrhajó? Okok, mondhatják most egyesek, hogy a dimenzióugrást okozó hatás megszüntével az űrhajó visszaugrik a saját dimenziójába de ez biztos?
Star Trek alapján biztos. Ha viszont a B5 féle örvény eljárást vesszük alapul (ez engem jobban emlékeztet arra), ott csak az átlépésekhez kellettek az ugró-hajtóművek, és mint a normál térben normál haltóművekkel haladtak a hyperspace-ben.
1 valami viszont teljesen biztos. Nem kell arra az űrhajóra semmilyen Z berendezés. Elég lenne innét pár fórumozó mert egyesek akkora hülyék hogy már görbítik a teret. /És most nem arra gondoltam akinek a hozzászólására válaszoltam/
tényleg van itt (és az egész világon) jópár IQ_Lite "szellemi" fekete lyuk, és szaporodnak :pp