Tegyétek ti is fel kérdéseiteket és ha valaki találkozott már ilyesmivel próbáljon meg segíteni! Semmi szükség itt a 14 alattiak beszólásaira! Arra ott a Gumi vagy a játszótér! Köszi!
  • Beast Machine
    #135
    Sziasztok, Hozzáértő Népek!

    Először a törvénnyel szembekerülő (szembekavart?) emberként szeretném kikérni a véleményeteket az ügyemmel kapcsolatban.

    Az esetem a következő:

    2011 októberében másodmagammal egy operációs rendszer fejlesztésén dolgoztunk. Ekkoriban összeismerkedtünk egy emberrel, akit nevezzünk R-nek. R azt mondta, tesztkörnyezetet és eszközöket biztosít nekünk a rendszer befejezéséhez.

    Elmentünk az irodájukba, ahol összeraktunk egy 4 számítógépes kis labort, ebből két asztali gép volt a cégé. ezekre a gépekre kerültek Microsoft szoftverek, amiket bátran telepítettünk, mivel akkoriban még diák voltam, és emiatt volt hozzáférésem az MSDN rendszerhez, minek keretén belül ingyenesen és jogtisztán használhattam Microsoft termékeket. Kerültek fel ezen felül egyéb dolgok is, de emlékeim szerint ezek mind próbaverziók voltak (nem volt szükség kalózmódon "unlockolni" őket, mert a próbaidő alatt [30 nap] végeztünk volna).

    Ezután jött a hidegzuhany: a cég egyik régebbi stiklije miatt a rendőrség egyik reggel bement az irodába, és lefoglalta mind a 4 számítógépet. Nem voltam jelen, csak telefonon hallottam a hírt.

    2012 augusztusában behívtak tanúkihallgatásra, ahol elmondtam, hogy a 4 gépből az egyik az enyém (amin történetesen Linux volt, és semmi illegális szoftver). Más gépekre is telepítgettem programokat (pontosan már nem emlékszem, melyeket), amikért semmilyen díjazásban nem részesültem, nem utasításra tettem, és nem voltam semmilyen formában kapcsolatban a céggel (megbízás, alkalmazotti jogviszony, semmi). Elmondtam itt is, hogy a Microsoft termékekhez volt legális hozzáférésem.
    A cég egyik vezetője (nem R) ezek után azt nyilatkozta, hogy a Windowsokat ők telepítették fel, az össze többi programot én. Hogy R, mint az ügy gyanúsítottja mit nyilatkozott, nem tudom.

    Előre ugrunk az időben, idén májusba, amikor is a rendőrség beidézett engem, hogy gyanúsítottként kihallgasson. Ez meg is történt, múlt pénteken (23-án). Itt ismertették velem, hogy összesítve kb. 1 millió forint értékben megkárosítottam 4 szoftvergyártót (VMware, Microsoft, Adobe, Cyberlink). A Microsoft termékek tisztázásához (amik ~800 ezer forintot tesznek ki ebből) szereztem igazolást az akkori iskolámtól, ma jött meg levélben. A maradék 3 szoftverből az egyiket emlékeim szerint próbaverzióként raktam fel, aminek ingyenes a használata 30 napig, a maradék kettőre pedig nem emlékszem, hogy felraktam volna, lévén nem volt rájuk szükségem a munkához.

    A kihallgatásomkor nem tettem vallomást, mondván azt írásban megküldöm.

    Remélem nem voltam túl tömény, most jönnek a kérdéseim:

    - Az 1978. évi IV. törvény 329/A § (1) bekezdésének megsértésével vádolnak. Mint elsőügyes, makulátlan előéletű ember, aki először áll bíróság elé bármi miatt is, és nem nyerészkedési céllal tettem, amit tettem, mekkora büntetésre számíthatok? A BTK. két év letöltendő szabadságvesztéssel, közmunkával, és pénzbüntetéssel fenyegetőzik.

    - Hogy néz ki egy szabványos, utólag benyújtott vallomás írásban?

    - Az irodába a cég alkalmazottainak, akiket én nem ismertem mind, volt bejárásuk az irodába. Jelent-e az valamit, hogy nem voltam mindig ott a gépeknél, és ezek alatt akárki azt csinálhatott rajtuk, amit akart? Lévén pl. az Adobe Photoshop telepítésére nem emlékszem, és okom sem lett volna rá, a VMware programokat pedig próbaverziósan telepítettem - tehát konkrétan bárki tehette ezeket. A kérdés, hogy ugye amíg nem tudják egyértelműen rámbizonyítani, ártatlannak számítok? Vagy csak fogják magukat, és mondván, úgyis én voltam ott, szarnak bele, és egyszerűen rámmaszatolják?

    - Milyen gyorsan várható az ügy lezajlása? Emlékezzünk, a lefoglalás 2011 novemberében volt, és 3 évvel később gondolták úgy, hogy márpedig én mocskos bűnöző vagyok.

    - Mennyi időm van a vallomásom megküldésére írásban, és számít-e valamit a nyomozásban, hogy mikor küldöm be azt?

    - Házkutatásra számíthatok a jelenlegi tartózkodási helyemen?

    - Megúszhatom felfüggesztett börtönbüntetéssel és/vagy szóbeli figyelmeztetéssel?