Hunting Unlimited 4
-
Ebben sincs multiplayer! Bullet Cam itt is van! Viszont a külső nézetet kivették. Így most már nem lehet úgy csalni, hogy például felkúszol egy domb tetejére, és átváltva külső nézetre, látod azt is, amit hasalva a fűben egyáltalán nem tudnál. Az ATV fizikáját megváltoztatták a 3-hoz képest. Jól fel lehet vele gyorsulni egy magasabb dombról lefelé menet, de dobál is rendesen. Lehet vele jó nagyokat esni.
A küldetések nagyrészt script által vezéreltek. Ez jó abból a szempontból, hogy így kevesebb erőforrás kell neki, a grafikai megjelenítés így is eléggé leterheli a gépet. (Nagyot ugrott a gépigény a 3-hoz képest, de nekem közepes beállítások mellett jól fut szaggatás nélkül.) Viszont a scriptelés rontja az újrajátszhatóságot. Mert nem eléggé kiforrott, hiányos. Ez több pályát nagyon lineárissá tesz, csak azt teheted, amit a fejlesztők szerint tenned kellene az adott szituációban. Például a King of the Water Pole pályán van egy afrikai tó, amelytől nem messze a fák alatt oroszlánok hűsölnek. Az ellentétes irányból egy kudu csapat érkezik a vízhez. Mikor már elég közel járnak, a ragadozók támadásba lendülnek. Gyorsan felfordulás kerekedik, és neked ezalatt kell leszedned pár antilopot, lehetőleg minél jobb trófeát. Mármost, tudatában az oroszlánok rejtekhelyének pontos helyéről, ha kezdéskor arra veszi az ember az irányt, odaérve ugrálhat az oroszlán orra előtt, vagy akár lőhet párat a füle mellet is, azt sem veszi észre. Semmi reagálás. Erre nincs felkészülve a script. Később, a hajsza alatt persze már te is lehetsz a vad.
Most ezt a script-es dolgot a következőért írtam le. Miután végigvittem az összes küldetést, a 3. részhez hasonlóan itt is a free hunt módnak estem neki. Rá kellett jönnöm, hogy itt viszont valami MI féleséget próbáltak az állatoknak adni, mindegyiknek külön: saját gondolkodást, reagálási képességet. Vagy valami ilyesmit. Most ezt annyira rosszul optimalizálták, hogy egy kicsit is növelve az állatok lehetséges számát, eszméletlenül belassul a játék. Még a kezdéskor talán nem annyira, de amikor üldözőbe veszek egy vadat, akkor játszhatatlan lesz. Hát elég sokat gondolkozik azon, hogy éppen merre is fusson!
Biztos nem a grafika zavar be, hisz a küldetések alatt egész bölény csordákat hajtottam lassulás nélkül. Kipróbáltam azt is, hogy a megjelenítés minimumra állítása eredményez-e javulást. Hát nem. Ráadásul a 3. résznél ez nem jelentkezett. Ott free hunt módban, az összes állatfajtát legmagasabb gyakoriságra állítva is simán ment. Itt már lejjebb kell venni ezeket az értékeket, és/vagy kikapcsolni néhány állatfajtát a normális játékhoz. Pedig én inkább azt szeretem, ha van miből válogatni! 
Elmondható, hogy ez a rész a HU 3 átírása, néhány kiegészítéssel és grafikai tuninggal együtt. Sajnos olyasmibe is belenyúltak, amibe nem kellett volna (ennek eredménye lett a fentebb említett dolog). Javítás még nem érkezett hozzá, és csak remélni lehet, hogy a következő részben ezt orvosolni fogják.
Nem akarok senkit elriasztani a játéktól, sőt, a küldetések miatt mindenképpen ajánlom!
A hangulata remek, ez változatlan a sorozat eme darabjában is. A free hunt is tűrhető kevés állattal, vagy bizonyára egy erősebb géppel.