saxus#159
"hanem a többségnek ESZKÖZ a munkához az oprendszer"
Nos igen. De nézd meg például az Office-ket: jelentős, elsőre is szembetűnő változás a kinézetben van. Szóval, ha maradt volna végig a win3.11-s kinézet, akkor sokkal komolyabban elgondolkodnának az emberek, hogy miért is cserljünk oprendszert, ha látszólag ugyanaz?
Ez volt most a Firefoxnál is. Nagyon sok mindent módosítottak, fejlesztettek, de nem annyira feltűnől, mert a felület szinte ugyanaz. Az átlagfelhasználó ezt nem veszi észre. Ezért látványban is nagyon beleerősít az MS. Lehet, hogy nem is fejlesztenek sokat egy-egy programon, csak egy szebb felületet adnak hozzá. Már el lehet adni újként. És figyeljétek csak meg, hányan csinálják!
"suse linux összehasonlítás "
Hát... Én a SuSE linuxot nagyon nem komálom, főleg azért, mert szinte egy win koppintás. Mondjuk azt bármikor aláírom, hogy a linux lassan bootol. Mondjuk ott is ki lehet szedni a felesleges dolgok nagy részét, és máris 20 mp-vel kevesebb. De amúgy is, egyszer kell egy nap bekapcsolni a gépet :)
Mondjuk az MSOffice 3 MP-s indulásához egy kis saját teszt: XP SP2, Office 2k.
Word első indításra 14 mp volt. Ez után az Excel már 3 mp alatt elindult (gondolom egy csomó dll közös a Winword-dal). Második indításra a word télleg bejött 1.5 mp alatt. Szóval lehet itt csalni.
Az írdtatlan tudásbeli különbségről meg annyit, hogy én nem adnék ki 60-120 ezer forintot egy olyan programért, amelyet az esetek 120%-ban arra használnak, hogy megírjanak egy egyszerű szöveget, max formázzák egy picit és beszúrjanak egy képet. Azt az írdatlan nagy tudásnak a 3/4-t nem használják ki a legtöbb helyen. Ja persze kell a térköz támogatás, mert valamelyik hülye az OM-nél kitalálta, hogy muszáj térközt használni, ahelyett, hogy valaki két-három entert üt.
"azt is meg kéne érteni, hogy 2006-ben nem fog egy modern os pentium 2-őn 64 mega rammal futni!!!"
Slackware Linux 10.2; Pentium 200, 64 mega?
Megjegyezném, hogy a saját fejlesztésű portálrendszeremet kb alig valamivel lassabban generálta, mint az 1.3-s Tbirdemen. kb 20-30%-l lassabb, ami szerintem ekkora megaherz különbségnél magáért beszél. Na erre varj gombot.
Nem volt lassú a vinyón a fájlművelet, gyorsan keresett, még akkor is, ha mások is rángatta ssh-n keresztül a gépet.
Mondjuk XP-vel is láttam már érdekességet:
PIII 533; 196 mega ram, Ge4MX440. Doom III rajta kb olyan sebességgel futott, mint nálam. Igaz minden le volt véve, de én se toltam fel nagyon a grafikát. Komolyan mondom, nem kamu. Azt nem mondom, hogy száguldott, de játszható volt (kb. 10-20 FPS közt ugrálhatott)
""hogy a hálózati kártyáknál a Vistához a WLAN IEEE 802.11g kompatibilis kártyák használatát javasolják." persze, mi mas lenne a legjobb hozza mint a mostani 10 Mbites wlan kartyak..."
Nem baj, de ez most trendi, szóval kuss és fogd be szád, M$ ezt akarja. Amúgy kell a ráknak ennyi rádióhullám, lassan egy lakás sugározz annyit, mint Csernobil.
"Linuxban a fejlesztés egy nagy büdös keresgélés meg sz.pás, senki se vállal semmire se felelősséget, hogy az a funkció működik-e vagy sem."
Szopacs. Semmilyen szoftverre nincs garancia. De megkérdezném: kaptál már valaha is választ az M$-től a hibajelentésre? Szerintem soha. És ha kiderül egy hiba, akkor is tagadják.
[19:31:22] <TCH> öcsémnél lefagyott a firefox
[19:31:23] <TCH> és erre írt a készítőknek
[19:31:29] <TCH> hogy "lefagyott ez a szar"
[19:31:44] <TCH> erre visszaírtak magyarul, hogy "na jó, de hogy fagyott le ez a szar?"
[19:32:06] <TCH> szal fx-nél legalább support van
Szerintem ehhez nem kell kommentár. Hülyeség, hogy szarnak bele nagyban. Egyszer én is írtam vmi GPL-s progi kapcsán a bugreportba, hogy jó lenne, ha lehetne, meg igy meg ugy, másnap 3 fejlesztő is válaszolt már, hogy így meg úgy. Amúgy utólag kiderült, hogy én voltam a balfék, de az MS mikor csinál ilyet?
A DirectX viszont tényleg nagy ötlet volt, (írtam is), de Open Source rendszereknél is vannak hasonló kezdeményezések. Reméljük egyszer lesz használható alternatív megoldás.
"de a modernektől mindig 3-5 évvel elmaradott PostgreSQL".
Hátöcsém. El vagy ám maradva te is 3-5 évvel.
"Légyszi ne gyertek a Gimppel mert nyomban magam alá piszkítok."
Miért, Photoshopon kívül megállt az élet?
Amúgy, te se sokat kódoltál még HTML-t vagy PHP-t. Simán meg lehet oldani egy szimpla egyszerű szövegszerkesztővel. Bármilyen hihetetlen, sokan használnak pl mceditet. Nem kell mindenhova Dreamweaver.
"- eleinte volt "natív" DOS kompatíbilitás. Megvárták míg a DOSos programok fullra kihaltak, és utána vették ezt ki belőle. Linuxnál inkább fordított volt a helyzet."
Aha, de milyen? Akkor már berakhattak volna pl Sound Blaster és vmi video emulációt, hogy a régi DOS-s játékok fussanak. Manapság már a DOS-t is emulálni kell Win alatt. Linuxon talán azért fordított a helyzet, mert ott talán "valamiért" nem futnak az exe fájlok, és van, aki mondjuk mégis szeretne egyet használni.
"Minden wines program menjen linux alatt."
Mivel a két rendszer egy "picit" eltér egymástól, ezért nem olyan egyszerűen kivitelezhető. De ismerek olyat, aki már futtatott hl2-t Linux alatt. Nos? Amúgy meg egyre több programból jelenik meg linuxos változat.
"Érdekes, nekem tökéletesen ment a Win2K és az XP is 200-as PII-n 128MB RAM-mal. Az 500-as cerka 256MB RAM-mal csúcsgép volt akkor"
Ezt aláírom én is, nem volt annyira vészesen lassú a 2000, bár lassabban indult, mint a WinXP, az tény.