Ismét emelkedtek a postai díjak
  • atlagember
    Egy éven belül immár harmadszor emelkedtek a postai díjak, méghozzá kb. 10%-kal.
    Az utolsó áremelés a postán 2005. szeptember 1.-én volt.
    A posta honlapján 1%-os áremelésről beszél, de a valóságban ez kb. 4-10% között mozog.
    Pl.: tértivevény 100.- ról 110 Ft.-ra
    utánvétel 210.- ról 230 Ft.-ra
    ajánlott 150.- ról 160 Ft.-ra
    levél, képeslap 50.- ról 52 Ft.-ra
    stb.

És ami a legfelháborítóbb és legérthetetlenebb, az a postautalványok díjának emelkedése. Pl 1-5000 ft. feladása 230 Ft.-ról 245 Ft.-ra emelkedett. Ez a szolgáltatás az, aminek az alapja is emelkedik az inflációval, tehát a feladandó összeg is emelkedik az infláció miatt, így a magasabb feladott összegek eleve magasabb díjakat jelentenek. Régen az amberek 100 forintokat is feladtak, ma már néhány ezer forint alatt senki nem ad fel pénzt. Ez az összeg logikusan az infláció miatt emelkedik, így a postának a díjak megtartása mellett is az inflációval arányosan növelt bevétele keletkezik. Az utalvány díjának áremelése az infáción felüli áremelés csupán. Ha ez így megy tovább, megérjük azt, hogy többet kell a feladásért fizetnem, mint maga az összeg. Ez nonszensz. Bár már részben most is itt tartunk.
    Adjunk fel mondjuk 800 ft. utánvétellel egy átlagos küldeményt. Egy kis doboz pl. 600 gr. feladási díja ez esetben 940 Ft. Tehát ráfizettem a feladásra, és nemhogy megkaptam volna a termék árát, még én fizetek azért, hogy eljuttathatom a megrendelőnek.
    Szóval nem ártana a postai vezetés figyelmét felhívni arra, hogy az utánvételi összeg és az utalványdíj árának emelése törvénytelen extraprofit, mivel a feladott összeg már eleve követi az inflációt, így a díjak automatikusan magasabbak lesznek.

Mindeközben a postai dolgozók bére a béka hátsója alatt van (kivéve néhány vezetőt, akik milliókat vesznek fel, továbbá az irreális összegű eladások és beszerzések "jutalékaiból" milliárdos haszonra tesznek szert.)

Ja, és ha már ilyen drágák a postai díjak, akkor nem ártana a szolgáltatás színvonalát is hozzá igazítani. (Az hogy némely futárcég olcsóbban szállít mind a posta már régóta igaz.) A sorbanállások, az egy hónapig tartó levéltovábbítás, a vidéki posták lepusztult siralmas állapota, a kosz, az ízléstelenség mind a mai napig a postai image része.

Várom a véleményeket.