Te hogy készíted?
  • alph4
    #3

    Forralt bor rummal

    Hozzávalók 12 személyre: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörös bor, 10 db szegfûszeg, 2 darab fahéj, 1 vanília rúd, 8 db kardamom mag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum
    Elõkészítés: A narancsot, citromot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk.
    Elkészítés: Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fûszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot és felforraljuk. A felforralt borhoz öntjük a rumot, és flambírozzuk, - azaz - meggyújtjuk. Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk, a fûszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba.

    Forralt bor aszalt gyümölcsökkel

    Hozzávalók 6 személyre: 1 narancs, 3 szegfûszeg, 2 darabka fahéj, 1 kk. reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 1 l vörösbor, 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum
    Elõkészítés: A narancsot meghámozzuk(a fehér belsejét kikaparjuk!), kis darabka héjat félreteszünk, a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fûszereket és a félretett narancshéjat sûrû vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk.
    Elkészítés: A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fûszereket. Lassú tûzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (kanállal leszedjük). Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük, és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc). Eltávolítjuk a fûszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.

    Fahéjas forralt bor

    Hozzávalók: 3 dl vörösbor, 3 dl fehérbor, 3 dl víz, 12 dkg cukor, fahéj, szegfûszeg, 0,5-1 citrom leve, a díszítéshez citromkarikák
    Elkészítés: A vörös- és a fehérbort összeöntjük. A vizet a fahéjjal és a szegfûszeggel felforraljuk, beleszórjuk a cukrot. Amikor elolvadt a cukor, hozzáadjuk a bort, és gõzölgésig hevítjük. Elzárjuk, majd hozzákeverjük a citrom levét.

    Gyümölcsös forralt bor

    Hozzávalók: 1 liter vörösbor, 8 szem szegfûszeg, 6 dkg mazsola, 5 dkg aszalt alma, szilva és /vagy meggy, 1 alma, 0,5 citrom, 5 dkg cukor, fahéj
    Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, majd felforraljuk. Almakarikákkal forrón kínáljuk.