• pemga
    #64
    1. Opera nem teljesen ingyenes, csak a desktop gépekre. Okostelefonokra továbbra is 30 ajró. Ebből, meg a supportból akarnak megélni. Egyébként nem akkor kezdett esni a népszerűsége, amikor az FF 1.0 megjelent, hanem már akkor amikor a Safari... Volt egy érdekes húzásuk, hogy integráltak bele egy BT klienst, de azóta sem hallottam erről a fícsörről :).

    2. BeOS nem igazán a Linux alternatívája volt (nem volt és nem is akart multi-user lenni), a valósidejűség és egyszerű felhasználhatóság volt a célja (akkoriban a Linuxnak alapvetően más céljai voltak). BeOS nem halt meg, most is aktív (pl. van FF 1.5 is rá :)). Legfeljebb nem olyan visszhangos a community-je, mint a linuxnak.

    3. Desktop piacból egyre kevésbé lehet megélni. Már az MS is eljutott oda, hogy inkább adná ingyér a windows-át csak használják, és majd megél bármi másból. Saját bevallásuk szerint sem abból a felhasználónkénti 6-8USD-ből tartják fent magukat ami licenszenként leesik nekik, hanem sokminden egyéb másból (office, rengeteg egyéb licenszelés - mint pl. directx, sdk-k, xbox, egyedi corporate fejlesztések, designed for win akármi matricák). Winnél át akarnak térni adware-re ők is. Vagy ha így jobban tetszik: nem terméket, hanem szolgáltatást akarnak majd eladni. (ez látszik pl. a live kezdeményezésükön, az MSN-en, stb.)

    4. Nem mellesleg a fejlesztések _túlnyomó_ része nem végfelhasználóknak szánt, kereskedelmi forgalomban levő cucc, hanem vagy egyedi fejlesztés, vagy spec "dobozos", valamilyen piacra/körre hegyezve, de jelentősen testreszabva. (Nem tömegcikk, magyarul, csak kicsit nehezen fogalmazok :)) Tömegcikként úgy néz ki, hogy leginkább a _játékok_ képesek még a piacon maradni. Ezeket az emberek évről-évre hajlandóak megvenni, van rá fizetőképes kereslet és jelentős igény is. Valaki is el tud képzelni olyan vevői rohamot mondjuk egy Win vagy Office esetén, mint ami az xbox360 kapcsán volt? Ugye hogy nem :). Office is esni fog majd vissza (vagy már esik is?), egyszerűen olyan igényeket elégít ki, amik nincsenek... Leggyakoribb hangoztatott érv, hogy "pár százalékát sem használjuk ki", akkor meg minek újabbat venni 2-3 évente.

    Csak ennyit szerettem volna mondani.