• rigidus
    "a nélkül még mindig nem jó, de nem értem ebben az átrendezésbem mi az egetrengető"

FTeR: nem azert mutattam meg, hogy keresd benne a rejtelyes "egetrengetot".

"ennyit winen is meglehet, ezért nem kell 100 féle külön GUI."

Nekem se kell 100 fele kulon GUI. Egy van. KDE. Azert van KDE-m mert az elmult 2 evtizedes informatikai palyafutasom alatt meg nem talalkoztam egy olyan GUIvel sem aminek az alkalmazasai ennyire precizen egymashoz igazodnak. Hozzateszem baromira finnyas vagyok.

Ennek a legaprobb programocskajatol az irodai felszereleseig minden precizen illeszkedik egy semaba. Akar az asztaltemak, az osszes ikon, a szinek, stb. A testreszabhatosagba meg a Mac OSX-el is felveszi a versenyt. A KDE olyan mint egy Lego. Szetszeded apro pici darabokra, majd ugy rakod ossze ahogyan akarod.

En ezt most ugy raktam ossze, hogy "vindozos" feelengje legyen. De mar raktam ossze Mac OSX feeling re is, meg UNIX, stb. Beallitottam, hogy ha a medialejatszoba elinditok egy filmet azt olvassza bele a hatterkepbe ablakkeret nelkul. Ha uj ablakot nyitok hova keruljon a kepernyon (fix pozicioba, eger ahol all, talcara, stb.) akar kulon ablaktipusonkent, csak kizarolag egy bionyos programra ervenyesitse, vagy ervenyesitse az osszesre ami nyilik. Naplozza a vagolaphasznalotomat, ha kopizok vmit azt begyujti es nem kell ujbol kopiznom ha szukseg van ra. A talcaikonoknal klikkelek a balrol szamolva 3. ikonra, az kinyit egy menut, ahol kivalasztom, hogy a vagolap tortenetebol melyik elemet kerem. Akar napokra visszamenoleg is lehet naploztatni. Az email progijaba (KMail) szuresi szabalyok alapjan szelektalja a leveleimet a beerkezes pillanataba. Hivatalos levelek kulon, azon belul szetosztva, szamlalevelek, befizetni valok, adopapirok. Kulon a baratok levelei, kulon a spamek, egyeb marketing emailek, kulon a csaladi levelek. Mindehhez nem kellett semmilyen barkacsolt, integralatlan programot telepitenem. A szovegszerkesztoje, tablazatkezeloje beagyazhato bongeszobe, egyedi programokba akarcsak az MS termekeinel. A KDevelop nevu fejlesztoeszkoze ha jol emlekszem ketszer is elvitte a nemzetkozi dijat az Ev Fejlesztoeszkoze cimen. Van a talcan egy "digitalis penztarca" ami az osszes jelszavamat tarolja kodoltan. A kinyitasahoz jelszot ker, de onnettol kezdve amig nyitva van, nem kell jelszot gepelnem sehova. Legyen az LAN, FTP szerver, vagy akar portalok. Be lehet allitani, hogy idozaras legyen, vagy tobb penztarcat kezeljen. Aztan, hogy a csicsa is belekeruljon, beallitottam, hogy az ikonjaim legyenek kek-feherek, ne pedig szinesek. Akkor legyenek szinesek amikor az egeret odaviszem. Aztan a beszedszintetizatornak beallitottam, hogy minden oraba mondja be a pontos idot, illetve ha a KMail uj levelet erzekel akkor azt is mondja be, plusz villogtassa a talcat. Esetleg ha ohajtom, felolvassa a levelet is. Kitettem a beszedszintezer ikonjat a bongeszobe is, neha ha kapkodok reggel vegigolvassa a hirek cimszoveget, igy amig oltozkodom el tudom donteni, hogy melyik kettore szoritsak idot reggeli kapkodas kozepette.

Ez meg csak diohejnyi bemutato volt, lehetne belebonyolodni. A legtobb ujat akkor fedezi fel az ember amikor eloszor kiprobalja, addig en se gondoltam.

Azt meg ha valaki mondja neked, hogy 2 vagy tobb GUI-t kell hasznalni, az megint nem mond igazat. En egyet hasznalok es eppen ez az oka amiert nem akarom lecserelni. Ez az egy GUI nekem mindent biztosit amire szuksegem van.

Es szerintem felreerted, ha ugy erzed, hogy en ezzel meg akarlak gyozni. Dontse el mindenki, hogy az o igenyeinek melyik felel meg jobban. Ez izles dolga, izlesek kozott pedig nem lehet vitakozni. Ha masnak nem kell ez, az ne hasznalja, nem az en dolgom. Aki kedvet kap hozza, az meg megnezi. Akinek utana se tetszik, az tovabbra se hasznalja.

Tobbieknek: Lattam itt is es mas portalokon is elegge furcsa hozzaszolasokat mindket-harom taborbol. A tapasztalatom az, hogy egymasra vicsorgas, habzo szaj es hitvita a mervado. Olyan dolgokrol sokszor amiben egyertelmuen latszik, hogy csak kezdo atlagfelhasznalok, ket-harom ev alatt megtanultak telepiteni ezt azt, osszetudnak rakni egy gepet, le tudnak irtani par virust es amikor a kornyezeteben levo laikusok mondogatjak, hogy milyen okos, akkor o ezt elhiszi feltetel nelkul. Nekik annyit mondanek, hogy ha igy all a dolog, akkor ok meg a szakma alapjait ismertek meg. Ettol meg nem lesz szakember senki, csak max tud segiteni annak aki meg soha nem latott szamitogepet.

Az informatika tobb mint osszetett szakma, amikor en kezdtem kb 18 eve, baromira meg voltam rola gyozodve, hogy en vagyok az uber. Kesobb aztan rajottem, hogy ezt csak en hiszem, a korulottem levo mernokgardaba en voltam a poenlama. Persze nem mondta meg senki. Aztan kesobb tanultam tovabb es elkezdtem visszaemlekezgetni a tobb evvel azelotti helyzetekre, hogy mekkora butasagokat szolhattam es vajon mennyire rohoghettek a hatammogott. Azota mar eltelt idestova 2 evt. de ugyanazt latom, hogy sokan szakembernek erzik magukat, de halvany gozuk sincs arrol, hogy a kettesszamrendszer, hogy mukodik, a processzorok felepitese, memoria mukodesi elve, merevlmez mukodesi elve, alaplapi eroforrasok, pl BUS rendszerek, multiprocesszoros rendszerek stb. Elarulom azt is, hogy amit ok otthon munkahelyen latnak pc-ket azok nem csucstechnikak. Azok csak a "por nep"-nek vannak elhintve. Komoly helyeken a vita nem korlatozodik le Linux-Windows flamekre. Ott komoly mernoki pontossaggal korbe van jarva minden es nem hagyatkozik senki mendemondakra, vagy felmeresekre, egyebekre. Tapasztalatokra hagyatkoznak, sok evtizedes tapasztalatokra es nem csak muszaki szinten.

A masik pedig, egyaltalan nem szegyen barmit is kiprobalni, plane ha lehetoseg adott. Butasagokat irkalni az ismertlenrol az viszont nem eppen korultekinto es alapos szakmabeliek erossege. Ezt mindenki vegye magara aki erintett.