• BiroAndras
    #40
    "Amúgy tényleg kíváncsi lennék rá, hogy az internet önmagában jelent-e olyan csodaszert, hogy a több évszázados gondolkodási szakadékot egy generáció alatt a társadalmak le tudják győzni?"

    Önmagában nyílván nem, de egy nagyon fontos tényező.

    "A párisi szegény fiatalok legyőzték, interneten/mobillal kommunikálnak és amint megértették a helyzetüket, megértették azt is hogy ki okolható mindazért."

    Egész más a helyzet. Párizsban a szegények egy gazdag társadalomban élnek. Valszeg sokuk nem is igazán akar dolgozni. Az afrikaiak viszont a saját országukban élnek, tehát nem nyomja el őket senki. Nem rekesztették ki őket a társadalomból, hanem az egész társadalom kezdetleges.

    "Az afrikai országokat súlytó nyomorúságok, legalább fele részben a nyugat lelkén száradnak. És a feketék nem lesznek valami boldogok, ha rájönnek, hogy a nyugat néhány játéknak is gyenge számítógépen kívül semmit nem hajlandó értük tenni."

    Hogy a nyugat mennyiben felelős az jó kérdés. Valamennyire biztos. De legalább valamit segít. Persze az adósságok elengedése lenne az igazi.

    "Te nem éreznéd úgy hogy kicsúfolnak, ha egy kurblis gépet kapnál egy igazi helyett?"

    Nem olyan rossz gépek azok. Csak van valami oka, hogy kevésbbé szegény országok is szeretnének kapni belőle. Egyébként sem játékgépnek vannak szánva, hanem oktatásra, ahhoz meg bőségesen elég a teljesítményük.

    "Miért nem építik ki az áramot, azzal pl hűtőt, mosógépet, korházat is lehet üzemeltetni és akkor talán nem halnak annyian meg, ételmérgezésben, fertőzésekben, amellett hogy normális gépet és is lehetne rá kötni."

    Nálunk mi építettük fel ezeket, senki sem segített. Tehát nekik is képesnek kell lenniük erre. Annyit persze érdemes segíteni, hogy a tudásunkat átadjuk, mert az nem kerül sokba, viszont rettentő sokat segít.
    Egyébként több okból sem jó, hogy mi építsük fel az ő civilizációjukat:
    - Régen ezt tettük. Gyarmatosításnak hívták.
    - Nem örülnének neki, lásd fent.
    - Iszonyatosak lennének a költségek. Miért mi fizessük ezt meg helyettük?
    - Ha meg is tennénk, azzal végképp tönkretennénk őket. Nem lennének képesek használni a technológiánkat, ha nem értik. Nem lennének képesek se fejleszteni, se gyártani, se javítani. Vagyis teljesen ránk lennének utalva. Ez valószínűleg együtt járnak a nyugati kultúra erős terjedésével. Legrosszabb esetben a párizsi eset ismétlődne meg ezerszeres méretekben.