• Caro
    Ez tévút higgyetek nekem.
    A megoldás nem ez, hanem az egész bagázs felszámolása kiadókkal együtt!
    Én olyantól akarok csak zenét hallgatni, aki szívesen csinálja, és nem a pénzért.
    Ez nem egy foglalkozás. 150 éve se volt az, akkor most miért az?
    Szoftverek: akinek a szoftver a munkájához kell, az eddig is megvette, és ez után is meg fogja venni. Otthonra meg szépen gyűlnek a free szoftverek.
    Film: ez kicsit más téma, de a zenéhez hasonlóan a filmkészítéshez való eszközöket is már ajándékáron adják, és a minőség egyre jobb. Vannak bőven, akik otthon forgatnak filmet, pusztán kedvtelésből, és gyakran elég jó dolgok jönnek ki belőle. Ahova CG kell, az problémásabb, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy lesznek ilyen P2P hálózatok is(már most is vannak), amik rendereléssel foglalkoznak.
    Szóval idővel inkább szerintem ez lesz az út.
    A szoftverszabadalmakról: ez olyan, mintha egy matematikus rájönne, hogy hogyan lehet pontosan megoldani a nemlináris inhomogén diffegyenletrendszereket, és azt mondaná, hogy ezt ő most levédeti, és senki se merje használni az engedélye nélkül. Ilyen nincs. A világon minden kutatóintézet együtt dolgozik, segítik egymás munkáját, és nem pedig egymásból akarnak pénzt kicsikarni. Szoftvernél ez miért nem működik? Megmondom: mert a mocskos közgazdászok létrehozták az IT ipart, és a marketingesekkel pedig elterjesztették, hogy ennek így kell lennie.
    De nem gond, majd csak kidurran ez a lufi is idővel.