pemga#29
Az Artisjus matrica azért van, hogy a tv-ből/rádióból felvehess és magáncélra rögzítsd. Ezt a másolatot egyébként odaadhatod barátaidnak, csak nyilván vetítés keretében nem mutathatod be. (Értsd: nem veszed meg dvd-n, hanem felveszed magadnak a tv-ből.) Legalábbis a jelenleg hatályos magyar tövényekben ez van. Nem azt mondom, hogy ez szerintem jó.
Ki dönti el, hogy ki mennyit kap. Ezt az Artisjus dönti el, ha minden igaz akkor az eladási statisztikák alapján. (MAHASZ-nak van ilyen hivatalos.) Az, hogy pontosan mennyit is kapnak azt nem tudom, de az az Artisjus oldalain kint van, hogy melyik hordozón mennyi a hivatalos összeg. Elvileg ők ebből a "működési költségek" levonása után mindent szétosztanak. Ugyanis ők "non-profit" egyesület. (Mármint jogilag.)
A másik kérdés.. Ezen elvileg most dolgoznak, a Freunhofer institut az mp3 formátumba akar olyan DRM-et integrálni, ami mindazt tudja amit Te mondtál. Igazolni tudod majd a fizetést és ezáltal a jogot a meghallgatásra, és elvileg el is fogod tudni adni. Most meg nem tudom neked mondani melyik, de az egyik fizetős zenei site akarja majd ezt alkalmazni. Jelenleg ezt a gépedre letöltött valamiféle azonosítókkal tudod igazolni, de általában külön van választva a file és a jogkezelő cuccai, tehát nem vagy nehezen hordozható. Az MS DRM-je (a HD-DVD-hez) ennél sokkal durvább dolgokat ígér (teljes kontroll), de szerintem az registry-s, tehát nem hordozható.