Ki van benne egy kis szemétszedésben?
  • Themisz
    #127
    Tisztelt Fórumozók!
    Na, én megpróbáltam valamit tenni, de…
    Kis, 4 épületes, majd 100 lakásos lakótelepen élek 50 éve. Bekerítettük, beültettük fákkal a területünket, tele volt madárdallal, friss levegővel… 20 éve kivágták a fák nagyobb részét, mondván, hogy pelyheznek a fák. A többit egyesével, párosával vagdosták ki. Alig maradt néhány fa.
    A múlt héten 5 fát, meg bokrokat pusztítottak ki. Már nem bírtam tovább, bejelentettem az önkormányzatnál, hogy engedély nélkül vágják a fákat. Becsületükre legyen mondva, azonnal kijöttek, jegyzőkönyvet vettek fel. Aztán arra hivatkoztak, hogy a lakásszövetkezet udvara magánterület és a törvény szerint magánterületen nem kell engedély a fakivágáshoz. A fás szárú növények védelméről szóló törvény a közterületre vonatkozik.
    (Nem vagyok biztos benne, de úgy értelmeztem, hogy magánterületen, csak a gyümölcsfákat lehet kivágni engedély nélkül.)
    Megjegyzem, hogy nemrég büntette meg az önkormányzat, kutyák tulajdonosait, akik séta után leültek saját kertjük udvarán, és felügyeletük mellett (fél- egy órára) szabadon engedték kistestű kutyáikat. Az indok az volt, hogy a kert közterület.
    Oda jutottam, hogy rettegek az ablakom előtti, erkélyemre nyúló ágú fáért, akiért már írásban anyagi és erkölcsi felelősséget vállaltam.
    Napokon át böngésztem az internetet, nagyon sok környezetvédelmi oldalt találtam., de, egyik csak a természetvédelmi területekkel, másik a levegővel, harmadik a vízzel, a következő isten tudja mivel foglalkozik. Lényeg, hogy segítséget sehol nem kaptam.
    Ha valaki tudja, hová kell fordulni, miként védhetném meg legalább a lakótelepünkön a maradék zöldterületet, kérem, segítsen.