• [NST]Cifu
    #44
    Epikurosz:

    Clinton miért nem fejlesztetett ki új technológiát a siklók felvátlására? Hm? Még csak be sem indított ilyen prodzsektet. Hagyjuk tehát a demagógiát.

    X-33 / Venture Star project? Már a Clinton-kormányzat is látta az STS-rendszer hibáit, ezért indította be ezt a programot. A Bush-kormányzat 2000-ben leállította az amúgy már jó úton haladó programot (kb. 2001-2002-ben indulhatott volna az X-33, 2004-2005-ben pedig már a Venture Star - vagyis most nem jelente semmi problémát az STS leállítása) a CRV és az ISS amerikai lakómodulja mellett. Ha már a demagógiánál tartunk, nem ártana tájékozódni arról, amiről értekezni próbálsz...

    Nem olyan nagystílűek, mint az amcsik, akik nem képesek pár koszos kerámialapot rendesen átvizsgálni.

    1x próbáld megszámolni, pontosan hány is az a "pár"...

    Ráadásul, nem úgy indultak neki ennek az egésznek, mint a ruszkik, az 50-es évek elején, pártparancsra. Azaz, itt is van pártparancs, de mögötte már kiépült az ipar, van piacgazdaság, nem kell a paraszt szájától elvenni a rizset.

    Javaslom fuss neki a kínai űrkutatás múltjának áttanulmányozásának. A kínai mérnökök iszonyú szegényes viszonyok között dolgoztak az 1970-es években, és számtalan kudarc van a hátuk mögött, az sem véletlen, hogy másfél évente küldenek fel egy űrhajót.
    Azon kívűl kína már jóideje propagálja az emberes űrutazást, már az 1980-as évek elején bemutattak nagy csindadtrattával egy űrsikló-szimulátort, amelyben kínai űrhajósjelöltek készülnek már.

    Akkor, legyen szíves magyarázza el már valaki, hogy amikor létfontosságú (!) projektekről van szó, például űrkutatás, miért nem müxik a piaci verseny az USA-ban sem?

    Miért ne működne? A civil cégek megrendeléseinél működik. Az, hogy a NASA-nál nem működik, az teljesen "megszokott", hiszen egy állami szervezetről van szó, amely teljesen kiszolgáltatott a politikai szélirányoknak...

    Nekem tajvani LCD képernyőm van, és okés.

    Tajvan nem egyenlő Kína. ;)