• Epikurosz
    #34
    "A politikai vezetés törekvései nagyon is nagyratörőek, és emellett még meglehetősen arrogánsak is."

    Igen, ez tény. De melyik nagyhatalom nem volt arrogáns?
    Ehhez képest az USA visszafogott. Nekem van kapcsolatom a kínaiakkal (KNK), üzletileg (piti dolgok, nem kell nagy bizniszre gondolni). Ők sem egyformák. Keményen pontosítani kell minden feltételt, mert hanem ott húzzák meg az embert ahol lehet.

    Én az űrhajózás terén nagy jövőt jósolok nekik.
    Hatalmas potenciál van bennük. Nem olyan nagystílűek, mint az amcsik, akik nem képesek pár koszos kerámialapot rendesen átvizsgálni. Ha megnézed a kínai művészete, azokat a nagy gonddal megfestett vázákat, rájösz, hogy ezek az emberek adnak a részletkre, szeretnek pepecsélni, van a türelmek az apróságokhoz is. De hát, tulajdonképpen ezt már a kínai hieroglifikus írás megtanulásakor beléjük verik. (Nagyon remélem, nem állnak át teljesen az egyszerűsített kínai írásmódra ;-)

    Olvastam pár éve egy nattyon érdekes tanulmányt, amelyet egy Amerikában tanult kínai pasas írt, éspedig arrról, hogy miért nem náluk következett be az ipari-tud. forradalom, miért nem náluk született Newton?
    Ha vkit érdekel, esetleg megadom az elérhetőségét, de a lényege az, hogy a kínai mentalitás más, hagyománykövető, nem szereti a meredek újításokat.

    Az űrkutatásban viszont épphogy nem a forradalmi változásoké a jövő. Apró kis lépések, a részletekre figyelés, csapatmunka, araszolva haladás előre. Hát, ilyen szempontból a kínaiak ideális helyzetben vannak. Ráadásul, nem úgy indultak neki ennek az egésznek, mint a ruszkik, az 50-es évek elején, pártparancsra. Azaz, itt is van pártparancs, de mögötte már kiépült az ipar, van piacgazdaság, nem kell a paraszt szájától elvenni a rizset.
    Szóval, nagy lehetőségeket látok a kitájok számára a kristálygömbömben.