• shabba
    #25
    Szóval amcsiban a baby Bellek is területi inkubensek aki szintén komplett szolgálatást nyújtanak mint a mi fatávunk és ehhez rendelkeznek a szükséges hálózatokkal is. Verzion, SBC,Bell South, Quest hogy csak a legnagyobbakat soroljam. Mindnek van wireless mobil üzletága, vezetékes telco, ADSL broad szolgáltatással. És ezek bizony az amcsi piacon ugyanúgy mamut cégek mint idehaza a fatáv. Egyes államoknak ott is megvannak a saját inkubensei hisz ott is feldarabolás volt államonként.

    Ott ahol a szolgálatók áttelepültek a másik területére és saját infrastruktúrán nyújtanak szolgálatást nagyobb verseny van mint ott ahol csak előhívós megoldás van. És bizony vannak cégek akik elég komolyan gondolják a saját hálózati infrastruktúrával való betolakodást. Legjobb példa Verizon FIOS projectje ahol teljesen új optikai infrastruktúra épül ki egészen az előfizetők otthonáig. Itt sem csekély a büdzsé, 21 milliárd dollárt terveznek 2012-ig és 15 millió előfizető bekapcsolása a célértékek. És ezzel bizony a telco a triple play keretében új piacra is betör a média területére, hisz már nem csak telefon és netszolgálatást kínál hanem hozzá tv szolgálatást is. Sőt Verizon ugye egyben a legnagyobb mobil szolgálató is idővel majd ezt is hozzáadják a rendszerhez.

    És ez bizony versenyt szül, azon területeken ahol megjelenik a FIOS keményen esnek az árak. Az a TV szolgálató aki addig 68 dollárért kínált csak tv csomagot, az utána már 50 dolláros ajánlattal állt elő úgy hogy még broadband net is jár hozzá 5mbps-es sebességgel. Az ADSL szolgálatás területén megindult az infrastruktúra fejlesztése és az optikát minél közelebb viszik az előfizetőhöz hogy a réz last mile minél rövidebb legyen így a legmodernebb DSL technológiát felhasználva elérhető legyen a nagyobb sebesség. SBC FTTN(fiber to the node)-ben gondolkodik(1-1.5km-re hozzák az optikai végpontot) VDSL2/ADSL2+ last milelal. Ez is egy 4-5 év kifutási idejű project az előfizetők feléhez érne el első szakaszban ami úgy 18 millió előfizetőt jelent és szintén 5-6 milliárdos keretből gazdálkodik, a project neve pedig találóan LightSpeed. Bell South és Quest még közelebb hozná az optikát alig pár száz méterre, ők FTTC(curb)-ben gondolkodnak VDSL2 last milelal és 50-100mbps közötti elérhető sebességben. Ezek is dollármilliárdos fejlesztési projectek. De még kábelnet fronton is változásokat indított el FIOS, a kábelszolgáltatók azokon a területeken ahol megjelent elkezdtek egyre nagyobb sebességű csomagokkal megjelenni a korábbi 3-5Mbps felkúszott 15-20Mbps-re. Persze a kábeltv-s netszolgálatás nem rendelkezik olyan tartalékokkal mint az optikai megoldások így ezek csak elkeseredett kapálózások. Nem véletlenül verik a CableLabs asztalát a kábelnetes nagy szolgáltatók(pl. Comcast) az új DOCSIS 3.0 szabványért ami sokkal nagyobb kapacitásokat hozna. De szinte elkerülhetetlen hogy idővel a nagy kábeltársaságok is elkezdjék a saját előfizetőig elérő optikai hálózataik kialakítását. Ha nem teszik elhullanak a versenyben, mert az optikával a hagyományos technológiák hosszútávon nem tudnak labdába rúgni.

    Persze ha abból a szempontból nézzük hogy minél kevesebb beruházással alakítsanak ki egy kiszolgáló infrastruktúrát akkor valóban pazarlás. E téren az egyszereplős, monopól modell verhetetlen. Viszont annak megvannak a hátulütői is. Drága az ár mert az egyedüli piaci szereplő magasan tarthatja. Semmi nem ösztönzi fejlesztésre így kvázi megáll a fejlődés. Ugye nincs versenytárs aki miatt bármit tennie kéne, tőle meg úgyis mindenki megveszi azt amit épp árul mert mástól úgysem tudja. A monopólt egyetlen dolog sarkallja fejlesztésre az ha még nagyobb bevételt és profitot várhat attól. Pl. nem fog 20mbps-es szolgáltatást adni a korábbi 2mbps helyett azonos áron, és csak a fejlődés miatt beruházni egy ADSL2+os infrastruktúra fejlesztésbe. Neki csak akkor fogja megérni a plusz beruházás ha még nagyobb bevételt kap, mondjuk 2x annyit mint korábban. Sokszereplős, versengő piacon ez nincs így lásd a korábban leírt nemzetközi példákat.

    Hogy miért nincs több csatorna rendszer? Azért mert roppant drága. A távközlési hálózatokra ez régen igaz is volt de azóta ott roppant nagy árcsökkenések voltak a technológia fejlődés miatt. Ráadásul ott bővült a szolgálatás potfólia a tiple playnek pont az a lényege egy adott infrastruktúrán lehet több szolgálatást nyújtani így növelve a bevételt. Csatornánál ez nem igazán kivitelezhető hogy egy cső vigye az ívóvizet, melegvizet a fűtéshez meg a szennyvizet. Egyébként ha itt is lenne több hálózat a verseny is nagyobb lenne. Most minden évben egyre többet és többet fizetsz a szolgálatásért miközben annak színvonala nem épp a legmodernebb. Gondolj csak a hetente eltörő több száz évek csövekre amik jól mutatják fejlesztésre itt bizony nem igen költenek helyette inkább futnak a hibás után és befoltozzák azokat. Pont mint az úthálózatok esetén, a kátyúzás nem váltja ki az új utak építését, lehet látni milyen siralmas a végeredmény.

    Az előhívó nem generál igazi versenyt, a Tele2 megjelenése nem ösztönzi a telcot hálózat fejlesztésre mondjuk az NGN irányába. Csak azt hozta hogy mindkét szolgálató különböző igényekhez csinált csomagokat és azzal tronfol a másikra, de ez igazán domináns változást nem hozott az árakban. Ha így lett volna fatáv vezetékes üzletága eredményein nagyon megmutatkozna, de ott inkább a folyamatosan vezetékes lemondás és migrálásnak van nyoma nem az előhívóból fakadó veszteségnek. Fatáv viszont e téren több lábon áll, wireless fronton felveszi az átmigrálók egy részét így kevésbé sínyli meg a bevétel kiesést.

    Egyébként amcsiban sem véletlenül épít saját optikai hálózatot Verizon egészen az előfizetőkig. Mivel azt nem kell megosztani a versenytársakkal, így a belefeccölt dollár milliárdos beruházásokba később nem ülhet bele a konkurencia zéró befektetéssel és fölözheti le a hasznot. És ha reálisan gondolja végig az ember akkor bizony igazat is ad nekik, mert az ilyen cégek bizony inkább csak elősködőek lennének hisz igazából valódi többletet nem adnak a beruházáshoz.