• shabba
    #24
    Olvasd el #17-et még1x, elég sok országot felsoroltam példákkal bemutatva ahol a nagy inkubens telcokra hatást tudtak gyakorolni a feltörekvő kicsik. De mondok továbbit is nem csak EU-ból. Pl. Japán. Volt anno a nagy NTL ami feldaraboltak Eastre és Westre. Remekül elvoltak a saját területükön. 2001 elején amikor elindult az ADSL penetrációban, ADSL csomagokban, árak terén pont ott voltak mint fatáv nálunk. Addig amíg YahooBB-vel nem lépett színre SoftBank állóvíz volt a piac. Aztán jött YahooBB és ők sebesség limit nélküli 8mbps-es netet kedtek árulni sokkal olcsóbban, már az első napon százezres megrendelés szakad a nyakukba és az első hónapokban alig bírták az igényeket kielégíteni. A stratégia része volt az hogy IP telefon szolgáltatás alapban járt a DSL mellé, készülékkel együtt. Így ma már 4.5 millió IP telefonelőfizetőjük is van amivel a világ IP telefon előfizetőiknek döntő részét adják, japánban található az IP telelefon előfizetők több mint 80%-a. A SoftBank pedig keményen nyomta a tempót szinte félévente rukkolt elő új fejlesztéssel, jött az ADSL2, majd fél év múlva az ADSL2+, később az ADSL2++, ott már 2003-ban elérték az 50Mbps-et. Az hogy a YahooBB független csomagokat és technológia fejlődést tudott produkálni azzal érte el hogy független hálózatot épített ki, saját DSLAM-modem eszközökkel, saját optikai gerinchálóval. Az unbundling keretében csak a last mile réz szakasz bérelte a telcotól.

    De e mellett voltak cégek akik az állami elektromos cégek optikai gerinchálózataira építettek és ahhoz csatlakoztatták kiépítésű optikai hálózatukat amivel egész az előfizetőkig elértek. Ilyen pl. a KDDI és beindultak a 100Mbps-es Ethernet alapú netszolgáltatások is. Idővel erre SoftBanknak is válaszolnia kellett hisz az ADSL elég idejétmúlt technológia és ők is behozták a Hikari termékcsomagot ahol szintén optikai végponti csatlakozást építenek ki az előfizetőkhöz és ezt csatlakoztatják a saját gerinchálójukra.

    Szerinted ennyi változás mellett a két NTL továbbra is maradt a fenekén és kényelmesen élte tovább az életét mint a monopol helyzetben lévő cégek akik semmilyen fejlesztésbe nincsenek belekényszerítve? Bizony, nem. Nekik is el kellett kezdeni fejleszteni, kapaszkodni és árat csökkenteni. Telefon piacon A YahooBB 4.5 milliós IPtelefon előfizetői bázisa már elég jelentős piaci erőt képviselt hogy csak úgy figyelmen kívül hagyják. Sőt nemrég az egyik NTL közvetlen összekapcsolta a saját IP telefonos megoldását SoftBankkéval.

    És bizony ehhez a változásokhoz nagyarányú befektetés kellett csak úgy maguktól nem teremtek ott a semmiből. És bizony a nagy NTL is felismerte hogy lépni kell. A jővőbe egy olyan 5-8 éves projekttel tekintenek aminek keretében a szigetország háztartásainak igen nagy százaléka ki akarnak építeni optikai végponti csatlakozást, áttérve ezzel a réz alapú infrastruktúráról otpikára és PSTN+ADSL combóról, IP alapú Ethernetre. És bizony ez is kétszámjegyű milliárd dolláros fejlesztési project lesz.

    Amcsiról meg írok egyet pemga-nak.