• shabba
    #20
    A profit lenne az ami a cégeket versenyre készteti. Persze alapigazság pénzt csak pénzzel lehet csinálni. Befektetés nélkül nem lesz haszon sem, főleg nem verseny. A tele2 féle modell ahol nulla a befektetés nem hoz igazi változást hosszútávon, az inkább csak amolyan élősködés nem pedig verseny. A tele2 függősége 100%-os a telcoktól, ahol pl. az ISP-k esetén is ez van.

    Jelenleg minden ISP egy adott telco területén ugyanolyan csomagokat kínál, közel azonos áron, ugyanolyan akciókat csinálnak ugyanakkor, mert ezek mind a nagykereskedők akció amit dettó továbbértékesítenek mint magát az ADSL-t. Ha sebesség emelés van az egységes mert mindenki a nagyker csomagoktól függ. Ez a csaka továbbérétkesítésre épülő modell kvázi csak klónokat gyárt.

    Ha pl. mondjuk GTS-Datanet betelepülne a főváros telefonközpontokba saját ADSL2+os DSLAM-okkal és saját gerinchálózatát felhasználva fogná ezeket össze és mondjuk 8/1 vagy 24/1mbps-es netet kínálna olcsóbban mint jelenlegi fatáv csomagok és ezt még reklámoznák is akkor arra a vásárlók hamar felfigyelnének. Hogy jó ez olcsóbb és is meg több is na akkor vegyük inkább azt. Ha ezt ügyesen csinálja az alternatív cég és beindul egy nagyobb arányú elvándorlás akkor bizony az addig lomha mammut telco is észbe kap és hasonló fejlesztésekbe kezd és ő is emelni fog mer árak csökkent.

    Viszont van ennek azért negatív oldali is ahogy soha semmi vagy csak fehér vagy csak fekete. Az alternatívot elsődlegesen a legnagyobb profitot termelő területeken szemelik ki, ott ahol anno a nagy mammut is kezdetekkor elindult(ugye fatáv is bp-tel kezdte aztán jött a 7 legnagyobb magyar város). Márpedig ha több alternatív is csak ezeken a területeken jelen meg akkor ott igen nagy verseny alakul ki. A domináns telcok viszont jellemzően országos árakkal dolgoznak de hosszú távon pont e miatt nem tudnak versenyképes alternatívát kínálni az csak húsus piaci területekre koncentráló kunkurenciával szemben. Angliában pl. BT is külön árazást akart Citykbe ott ahol sok a konkurense és külön vidékre, de FCC(ottani NHH) ezt nem igazán engedte.

    Kezdeti fázisban ez a fajta verseny hatalmas különbségeket okoz a a gyors profitot termelő sűrűn lakott területek és a vidék között. Ott ahol sok a versenyző és egymásra licitálnak az egyre fejlettebb technológiák felvonultatásával nyomottak lesznek az árak és magas sebességű csomagokkal virítanak. Vidéken viszont megragad a fejlődés egy korábbi szinten, sőt az árak nőni fognak hisz az eddig profit keresztfinanszírozásra használt nyerségesebb területeken az alacsonyabb már már nem képes kompenzálni a vidéki területek magasabb költségeit így az ott lakókra hárítják a költségeket.

    Ez pl. szintén megjelent németben is az 1un1 külön flat csomagot kínál a cityre és van külön deutchland flat csomag, a city ára pedig fele a másiknak. Az inkubens szolgálatók jellemzően nem élhetnek ilyen diszkriminatív módszerekkel mert a helyi NHH-k máris a nyakukra szállnak. Ugye a hírközlési szervek nem üzleti szempontok alapján, költségszint szerint mérlegelnek nekik az a céljuk minden állapolgár egységes elbánást kapjon. Ilyen szabályozása pl. az NHH-nak is volt alig pár hete ahol az országban található eltérések megszüntetését célozták meg, bár kérdés ez hogy fog sikerülni. Mindenesetre pl. Hungarotel területen elég drasztikus árcsökkenés volt pár hete, nagyfokú sávszélemeléssel együtt. Szinte megfatávosodtak a csomagok, míg addig éveken át az a terület olyan volt mintha egy másik keleti országban lett volna, 2-3x nagyobb árakkal, fele olyan sebességekkel mint fatáv.