• BlackRose
    #172
    (1) Na akkor mondjam mégegyszer, nem arra gondoltam, hogy a Linux nem lesz free (és itt egyaránt gondolom, hogy ingyenes is meg szabad is), hanem arra, hogy a fejlesztések és ez által a filozófia mi körül fog mozogni nem az lesz ami most és ami eredetileg begyújtotta az egéssz mesét. Na de nem kötelező megérteni. Különben a cégeknél (és ezek a Linux második legnagyobb használói, mert az otthoni userek legnagyobb része letölti, megpróbálja, áll neki a gépén de havonta fálszer boot-olja stb., persze tisztelet a kivételeknek) a Red Hat Enterprise tartja a piac 50%-át, a Suse a következő 20%-át, és ez már jó nagy darab, akik még itt jobban jelen vannak az a Debian, a Fedora, a Slackware..., de nem az a gond, hogy ha nincs pénzed RH Enterprise-ra, akkor veszed a CentOS-t, a cégek nem azért fizetnek a RH-ért, mert éppen az kell nekik, hanem azért mert a SAP az Oracle meg minden áltodd dolog amire nekik szükségük van az ezt követeli, Certified rendszert követel, másképp nem érvényes a support nem érvényes a garancia, ez melett a cégeknek szükségük van az RH supportra és garanciára is, ezért fizetnek nem a kódért, mert a kód az magad is tudod FREE. Az elő számú userek (csak éppen ezektől nincs pénz) pedig az egyetemek, azoknak meg nincs szükségük supportra, nincs szükségök SAP-ra meg Oracle-ra... és nálluk világzik a Debian a Fedora stb. De nekik sokkal kisebb ma a befolyásuk a Linux fejlesztésébe még ha nagyságrendben az első számú felhasználók is, a harmadik kategória a home szerverek (általában olcsó kis gép web és e-mail szerver), ezeknek jóformán semmi befolyásuk sincs a Linux fejlődésének irányára. Na mindegy, az amit mondtam, az abban merül ki, hogy ma a Microsoft ha botladozva is, de kezd komoly lépéseket tenni az Open Source-val való együttműködésre, pedig ő az aki jelenleg diktálhat, akkor nem tudom elképzelni, hogy a Linuxosoknak nem lenne érdekében az MS-el való együttműködés, főleg ha gondolom, hogy a RH a Novell, meg a többi komoly Linux tényező is már öreg és pénz kell neki. Hidd el, én napról napra ebben a világban forgok, semmi sem olyan mint ahogy gondolod, semmi sem olyan mint ahogyan a neten olvashatod, főleg nem az üzleti világban, és ne felejtsd el, hogy ennek van a legnagyobb befolyása.

    (2) Az IBM vs. MS a 70-es évek stb. nem gondolod, hogy egy picit túlzott összehasonlítani egy akkori meg egy mostani időszakot, amikor 1000 komputer volt világszerte (jelképessen) és most amikor milliárd, akkor amikor a kód milliószor kisebb tömeg volt, akkor amikor kompatibilitás nem volt tárgy, akkor amikor... na ha nem látod a különbséget ha nem tudod felismerni a piaci és technológiai kereteket akkor úgyis hiába beszélek.

    (3) Képzelj el most egy céget és az legyen akármekkora, hogy megtudná e közelíteni az Intelt vagy az AMD-t, ne haragudj, de ugyanaz a mese, az AMD a processzorüzletben jelen van az elejétől, még annak ideján gyártották a 286-osokat, 386-osokat, a fejlesztéseket szintén akkor kezdték el amikor a CPU még csak gyerekcipőben járt, és még is mennyi idő kellett nekik, hogy elérjék azt a pontot ahol most vannak, és még most is csak technológiailag, a piaci részesedésük még mindég alul van, pedig ha elképzeled, hogy kb. ugyanazd adják (sőt néha még többet is) kevesebb pénzért mint az Intel, akkor a logika azt mondja, hogy már mindenki AMD-t kellene vásároljon, egy terméknek, legyen az szoftver, hardver vagy akármi, sokkal több dologra van szüksége, mint technológiai fejlesztésre, ezt pénzelni kell a fejlesztéseket, a marketinget, stb. és nem mondom, hogy ez egy nyitott környezetben nem lehetséges, de sokkal kisebb esélyekkel indul mint egy olyannál aki az egésszet már évtizedek óta csinálja, akinek milliárdos piaca van stb.

    (4) AMi a rabszolgaságot illeti, azt amit irsz semmi értelme sincs. Én teljessen nyírva vagyok kelet-európai filozófiától, úgyhogy ez még jobban értelmetlen, és mivel itt 2000-éves mi lenne, ha volna a meg mi lett volna ha úgy lett volna-ról van szó, még annyira sem alkalmazható. Különben ha már úgy tartunk, a rabszolgaság nem veszett el, csak alakot változtatott, a legtöbb ember ma is rabszólga, minden reggel szalad a munkába minimálbérért, nem tud mozdulni mert nincs neki pénze, hogy útra keljen, nem tud mozdulni, mert nincs neki pénze, hogy tanuljon, és ha meg valahogyan megtanult is valamit, nem tud mozdulni, mert nincs neki ismerősse, nem tud mozdulni, mert vízumra van szüksége, nem tud mozdulni, mert férje alkoholista aki napról napra veri, de a gyerekeknek enni kell..., stb. úgyhogy kedves barátom, hazudtak neked amikor azt mondták, hogy a rabszolgaság a multé, NEM! csak éppen más formákat öltött...