• NEXUS6
    #167
    Asszem egyet kell értenem haxor-al. Sokkal valószínűbb hogy egy üzleti dologból open legyen, mint fordítva. A linux meg ráadásul az open fejlesztés jelképe, és képtelenség is lenne a fejlesztését fizetősként folytatni, mert azzal egy csomó olyan dolog elveszne, ami most éppen az előnyét jelenti, és versenyképessé teszi a winnel szemben.

    Persze a dolgok nem csak feketék és fehérek, és ahogy írtad nem csak 1 dolog lehet életképes.
    Viszont abban az evolúcióban nem hiszek, hogy előbb utóbb minden lelkes fiatalnak aztán benő a feje lágya és neki áll pénzt keresni. És ezt az egyéni élethelyzetet állítod szembe az open fejlesztéssel.
    Ezek /üzleti és open/ ugyanis itt sem zárják ki egymást. Az emberke lehet egy cég alkalmazottja ahol valami IT szegmensben hatalmas profitot állítanak elő, miközben részt vesz open fejlesztésekben is. Az open lényege, hogy felhasználja azt az erőforrást, ami a cégek rendelkezésére áll de nem tudják 100%-ig kihasználni.

    Az open ráadásul sokkal megfelelőbb olyan fejlesztések végrehajtásához amik az egész IT ipar egészének infrastruktúrájának megteremtéséhez kapcsolódnak.
    A mai üzlet sajnos már nem verseny hanem háború, nem jobb termékek előállításáról hanem a versenytársak eliminálásáról szól.
    Az ideális viszont az lenne, ha az IT ben dolgozó sok kicsi cég üzleti vonalon konkurálna és profitálna, miközben az IT hátterének/infrastruktúrájának megteremtéséhez, minden egyes náluk dolgozó szakember hozzátesz.

    Az openen sok embernek érthetetlennek tűnik az hogy hogy a francban lehetséges hogy a termékek fejlesztői nem konkurálnak/versenyeznek és még is akár az üzleti termékekkel is versenyképes termékeket képesek előállítani.
    Általános evolúciós szempontból nézve az open fejlesztésnél, nem a fejlesztők konkurálnak hanem a termékek verziói!

    Ez meg van a M$-nél is csak náluk ugye ez az üzletet hátráltató. a profitot csökkentő tényező. (lásd előző vindóz verziók kirthatatlansága, mert ugye egy 3-4 szervízpackkel feljavított windóz, sokszor jobb mint az újonan megjelent generáció)

    Az open sokkal tisztább skokal hatékonyabban állít elő értéket csak ezt az értéket marha nehéz profittá alakítani, mert nem lehet közvetlenül a versenytársak ellen fordítani, ugyan is nekik is rendelkezésükre áll.

    Szerintem az evolúció nem az open egyfajta elsorvadásának irányaban hat, hanem sokkal inkább a jelenlegi vadkapitalista viszonyok megváltozásának irányában fog hatni. Az új körülmények pedig lehetetlenné fogják tenni azt a mindenkibe beleharapó magányos farkas szerű, monopolisztikus üzletpolitikát, amit edddig a M$ folytatott.

    Az M$/üzleti szemléletű fejlesztés és az open csak ott fog egymással szembekerülni odapofátlankodnak olyan területekre, ahol a másik sokkal jobban helytáll. Ha a M$ fizetős progikat akar előállítani és eből profitot csinálni, ám tegye. De az egész IT-t érintő dolgokhoz neki is csak úgy kéne hozzáállnia, mint minden más cégnek.