Egészségünk védelmében, érvek- ellenérvek
  • drob
    #21
    megvan a teljes cikk (elég sok, bocsi ismét):

    "Tények a noni termékekről!

    Mostanában feltűnt a TV-ben több utánzat, többek között a Kombucha-Noni koncentrátum és a N’ORINDA Pol’Noni is, amikkel kapcsolatosan helyre kell tenni néhány dolgot, ami fontos a tisztán látáshoz:

    - 1996-ig egyetlen NONI készítmény sem volt forgalomban az egész világon
    A TV-ben a POL NONI-t forgalmazó cég állítása szerint ők már 1993 óta árulják a POL NONI-t. Ez nem igaz, az említett cég saját internetes oldalán megtekinthető a URL=http://www.noni-source.com]hivatalos Certificate[/URL]

    A Certificate szerint 1998-ban kérték meg először pl. a hivatalos forgalomba hozatali engedélyeket.
    Ugyanezen oldalon a Scientific Studies (Tudományos Kutatások) menüpont alatt nem található információ, szóval kb. ennyi kutatás áll a TV-ben is látott, 10990 Ft-ért a BIO NET által is forgalmazott és magát 'eredeti'-nek kikiáltó POL NONI mögött, amely a MORINDA cég nevét félreérthetően kihasználva NO’RINDA-ként hirdeti magát, sőt mi több, az alul futó csíkban pedig TAHITI NONI JUICE-ként hirdetik a terméküket (akkor most valójában mi is annak a terméknek a neve?), amit 100 %-osnak hirdetnek, ám ha Ön vesz egy üveget abból a noni-ból, (mert mi már sajnos találkoztunk vele), akkor az összetevők listáján az almasűrítmény és a tőzegáfonya kivonat mellett az is olvasható, hogy vizet is tartalmaz. Innentől NO COMMENT. Azon az üvegen egyébként konkrétan szerepel, hogy 15 ml ital 4 mg nonit tartalmaz, amiből pedig kiszámolható, hogy 1 üvegben 27 % a noni mennyisége. Hát persze hogy 100 %-os! Akit át lehet verni az megérdemli, az már más kérdés, hogy hogyan lehet ezt kis országunkban gátlástalanul és büntetlenül művelni ilyen hosszú időn át! Jelenleg is folyik egy jogi eljárás az említett forgalmazó ellen, ennek átfutása sajnos 6 hónap is lehet.
    - 1996-ban kezdték el forgalmazni az USA-ban a Tahitian Noni Juice-t, amely az első volt a piacon.
    - 1997-től számos utánzat kezdett megjelenni a világon, sajnálatos módon sokkal rosszabb minőségben, mint az eredeti termék, az egyes cégek nyilván az egyre ismertebbé váló NONI nevet kihasználva jöttek ki sorban a különféle változatokkal, beleértve a multivitaminoknál többet nem érő NONI kapszulákat is.
    - A NONI egy gyümölcsnek a neve (latinul Morinda Citrifolia), semmivel nem másabb, mint pl. ha azt mondjuk alma vagy körte.
    - 1950-1970-ig kutatták a világ noni terméseinek hatóanyagait és megállapították, hogy csak és kizárólag a Francia Polinéziában (Tahiti szigetvilág) termő noni tartalmaz olyan mennyiségű Pro-Xeronin hatóanyagot, amely azért a rengeteg egészségi javulásért felelős. Terem noni Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában és Közép-Amerikában is, de egyik minősége sem éri el a Tahiti-n termő noni minőségét.
    - A Tahitian Noni International (a Tahitian Noni Juice forgalmazója) közbenjárásával a Tahiti kormányzat a Tahiti szigetvilágot védett övezetté nyilvánította, az elkövetkezendő 25 évben sem műtrágyázás, sem más kemikália, permetezőszer nem juthat be Tahiti-re. Ez sajnos nem igaz a máshol termő noni-k esetére, így pl. a civilizációs ártalmakat megjárt Hawaii esetében már sokkal kevésbé hatékony az ott termő noni leve, mint a Tahiti noni esetében.
    - Független laboratóriumok folyamatosan közzéteszik a világ legismertebb noni készítményeivel kapcsolatban elvégzett gáz-kromatografikus diagramokat a hatóanyag koncentráció kimutatására.
    Az alábbi linkre kattintva megtekinthető a hatóanyagban leggazdagabb első 50-es lista diagramja, minden diagramban kék színnel a Tahitian Noni Juice, vörössel pedig az adott noni készítmény hatóanyag értékei láthatóak.
    - 2003. elején 262 noni készítményt tartottak nyilván a világon.
    - A világ teljes noni forgalmának 95 %-át a mai napig a Tahitian Noni Juice teszi ki, a fennmaradó 5 %-on osztozik a másik 261 termék, ezen azért érdemes elgondolkodni.
    - A világon ismert 262 noni készítmény közül az Európai Unióban eddig egyetlen termék kapta meg a legszigorúbb előírásoknak megfelelő NOVEL FOOD szabadalmi minősítést, ez pedig a Morinda cég által forgalmazott Noni Juice volt. Ezt a minősítést 2003. június elején kapta meg a juice, megjelent a brüsszeli parlament közlönyében is.
    - A kutatásban részt vevő professzorok, kutatók (Dr. Neil Solomon, Dr. Ralph Heinicke) csak és kizárólag a Tahitian Noni Juice-ról állítják mindazt, amit a kutatásaik során feltártak, mindezek más noni készítményekre nem igazak, ebből kifolyólag az emberek átverése, amikor a televízióban, vagy más kommunikációs eszközön más noni készítmények forgalmazói ugyanezekkel a babérokkal dicsekszenek!
    - Magyarországon összesen két termék kapta meg a táplálékkiegészítő kategóriában 2002. októberében a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége Ajánlásával embléma használatának lehetőségét, és a Szövetség írásos ajánlását, ezt más noni készítmény nem kapta meg Magyarországon, csak a Tahitian Noni Juice.
    - Hatalmas áttörés, hogy 2002. novemberben az amerikai egészségügyi kormányzat támogatásával elkezdődtek az I. fázisú humán daganatellenes kísérletek a noni alkalmazásával, eddig egyetlen táplálékkiegészítő esetében sem volt ilyenre példa.
    - Mi is utána jártunk egyébként annak, hogy pl. a TV Shop forgalmazásában lévő Kombucha Nonival tea és koncentrátumról bővebbet megtudjunk, sajnos azonban nincs pontos információ arról, hogy a Kombucha kivonatban mennyi a noni levének aránya, és az sem ismert, hogy ha van is noni a kombucha levébe keverve, az honnan származik? Egy német honlapról szerzett információ szerint a VIS VITALIS készítményben noni port (pulver) alkalmaznak.

    Összefoglalva tehát az Uniós NOVEL FOOD engedélynek az az igazi értéke, hogy az EU-ban csak olyan noni készítmény lehet hivatalosan forgalomban, amelyik rendelkezik EU-s Novel Food engedéllyel, ilyen pedig a mai napig csak a mi termékünknek van!!! Kijelenthetjük tehát, hogy az EU szabályai szerint a BIO NET-es és más (olcsóbb) noni termékek engedély nélkül kerültek piacra, így csak idő kérdése, hogy mikor vonják ki az EU piacról ezeket hatósági közbenjárásra."