Egészségünk védelmében, érvek- ellenérvek
  • drob
    #16
    Kicsit hosszú, de érdemes elolvasni...

    "A hazánkban sok vihart kavart trópusi gyümölcsről igen sok vita folyik. Vannak, akik szélhámosságnak találják használatát, mások esküsznek rá. Lássuk, mit is tartalmaz és mitől olyan közkedvelt más országokban.
    A trópusi országokban élő fa termését már 2000 éve is használták számos betegség gyógyítására. Afrikában elsősorban hashajtó, általános salaktalanítószerként tartják számon, Indiában főleg vitalizáló-, vágyfokozó szerként alkalmazzák, Ausztráliában az asztma, allergia, megfázások legfőbb gyógyíjra, Közép-Amerikában pedig gyulladások, fejfájás, reuma és daganatos betegségek kezelésére ajánlják.

    A nyugati országok figyelme csak a 90-es évek elején fordult felé, miután több meghökkentő gyógyulási esetet tapasztaltak a gyümölcs fogyasztását követően. A kutatások során eddig több mint 100 bioaktív hatóanyagot azonosítottak, köztük számos vitamint, aminosavat, enzimet, alkaloidot, flavonoidot, nyomelemet, ásványt és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ezek együttes aktivitásának köszönhető immunerősítő és sejtregeneráló hatása.

    Milyen hatása van a gyümölcsnek?

    Fő hatóanyagainak az antrakinont, a proxeronint, a poliszacharidokat, az aminocukrokat és a vitaminokat tartják, ám a tonizáló és salaktalanítást segítő másodlagos hatóanyagok - scopoletin, alizarin, damnacantal - is erősen hozzájárulnak a növény teljes hatásának kifejtéséhez. Az elvégzett vizsgálatok szerint a noni

    támogatja a normális sejtműködést és regenerációt: ez főleg az aminosavak, vitaminok és ásványok hatása

    fokozza az immunrendszer működését - ma talán erről tudnak a legtöbbet a kutatók:

    - a poliszacharidok és aminocukrok elősegítik a gamma-interferon, az interleukinek, a T-limfociták és a makrofágok termelődését, ezáltal pedig a kórokozók felismerését és eltávolítását

    - a flavonoidok erős szabadgyökfogók

    - a skopoletin fokozza a nitrogén-monoxid termelését, mely gátolja az betolakodók szaporodását

    - ám a vitaminok, nyomelemek és enzimek is hozzájárulnak az összhatáshoz

    csökkenti a daganatos sejtek szaporodását: a damnacantal gátolja a daganatgének hatásának érvényre jutását, és elősegíti a hibás sejtek mielőbbi lebontását és kitakarítását. Az utóbbi funkciót támogatják az immunrendszer által nagyobb mennyiségben termelt gamma-interferon, a tumor-nekrózis faktor (TNF) és az interleukinek is. Ez persze nem jelenti, hogy önmagában képes lenne a meglevő daganatok elpusztítására, de hatékonyan hozzájárulhat az állapot javításához.
    gyulladáscsökkentő: ebben főleg a béta-szitoszterol, a terpének, a telítetlen zsírsavak, az enzimek és az alkaloidok közül pedig a proxeronin vesznek részt. Csökkentik a gyulladás tüneteinek kialakulásáért felelős prosztaglandinok termelését, és védenek a szabad gyökök ellen,

    mérsékeli a fájdalmat: alkaloidái fokozzák a sejtek ópiát-receptorainak érzékenységét, a telítetlen zsírsavak pedig csökkentik a fájdalomkiváltó prosztaglandintermelést,

    aktiválja a sejtek anyagcseréjét: itt főleg az enzimek, aminosavak, telítetlen zsírsavak, vitaminok és ásványok hatása érvényesül, de a proxeronin nevű alkaloida is részt vesz benne, mely megkönnyíti a tápanyagok sejtekbe való bejutását,

    csíraölő: gátolja a baktériumok és vírusok elszaporodását,

    mérsékeli az allergiás tüneteket: magas flavonoidtartalma miatt gátolja az allergiás reakciót kiváltó hisztamin felszabadulását, és csökkenti az ödémaképződést a nyálkahártyákon (orrdugulás, fulladás),

    támogatja a keringést, csökkenti a vérnyomást: a skopoletin tágítja az ereket, a flavonoidok csökkentik az érfalak áteresztőképességét, vagyis az ödémahajlamot, és a telítetlen zsírsavakkal, a vitaminokkal és nyomelemekkel együtt védenek az érelmeszesedés ellen,

    javítja a teljesítőképességet és a hangulatot: a xeronin elősegíti a hangulatjavító szerotonin sejtekhez való kötődését, s ezzel kiegyensúlyozottabb alvásoz és nagyobb lelki harmóniához vezet,
    serkenti az emésztést: az antrakinonok hatására.

    Mikor érdemes kipróbálni?

    Leghatásosabb a friss gyümölcs lenne, ám akik nem valamelyik trópusi országban élnek, kénytelenek beérni a belőle készült termékkel. Sok vita folyik az egyes készítmények hatékonyságáról. Többen az oldat mellett kardoskodnak, mások pedig a fagyasztva szárított por és a belőle készült kapszula stabilitását hangsúlyozzák. Igen nehéz megítélni, kinek is van igaza, hiszen felhasználóként hiteles méréseket nem tudunk végezni. Be kell még kalkulálni a gyógyszerlobbi hitelrontó hadjáratait is. Ami biztos, a nonit fogyasztók sokkal energikusabbak, aktívabbak, ellenállóbbak, a betegségekből pedig hamarabb felgyógyulnak. A szakirodalom és a kutatások alapján a következő esetekben jöhet szóba a noni gyümölcsként, italként vagy kapszulaként történő használata:

    erősítés, roborálás, vitalitásfokozás
    kimerültség, lehangoltság, alvászavarok
    visszatérő fertőzések, gyulladások (pl. légúti, kismedencei, ízületi, bőr)
    immunrendszeri problémák (allergiás folyamatok, egyes autoimmun betegségek)
    magas vérnyomás, érelmeszesedés
    egyes anyagcsere-betegségek, pl. diabétesz
    daganatos betegségek kiegészítő kezelése: a klinikai kezelések mellékhatásainak enyhítésére, az erőnlét javítására, a szervezet saját védekezőerőinek aktiválására.
    A noni természetesen nem csodaszer. Nem szabad azt remélni tőle, hogy minden egyéb kezelés nélkül minden bajra jó és még a rák is hamar meggyógyul tőle. Az enzimek és a benne található vitaminok, alkaloidok valóban hatékonyan támogatják sejtjeinket és immunrendszerünket, de felelőtlenség lenne azt állítani, hogy minden bajra gyógyírt jelenthetnek. Ezért, ha valaki betegségének kezelésére szeretné használni, okvetlen konzultáljon róla orvosával, egészségmegőrzésre azonban bárki kipróbálhatja!
    Dr. B.E."