Ti mit gondoltok rólunk? Vajdasági magyarokról.
  • ROKICA
    #892
    Végkimeneteléhez közeledik a délvidéki magyarok drámája?



    Montenegró kiválásával folytatódik annak az országnak a zsugorodása, melynek keretei közé szorult a délvidéki magyarság. Koszovó egyre valószínûbb (és egyre közeledõ) önállósulása tovább szûkíti Szerbia határait. Miközben a szerb küldöttség máris a koszovói szerbek leendõ státusáról (autonómiájáról) tárgyal, majd ugyanezt teszik a dél-szerbiai (pre¹evói, bujanovaci és medveðai) albánok, a délvidéki magyarság önrendelkezése irányában alig történik valami.

    Emlékeztetõül: Koszovón mintegy 100 ezer szerb él, Dél-Szerbiában pedig megközelítõleg ugyanennyi albán. Mindkét népcsoport a perszonális és a területi autonómia keverékét igyekszi kivívni magának, meglehetõsen reális esélyekkel. A kétmillió koszovói albánnak a teljes és hivatalos önállóság fejében megéri autonómiát adni néhány szerb községnek. Az egyenlõség elve szerint (valószínûleg) azonos formájú és szintû autonómiát kapnak a dél-szerbiai albánok. Magyarán: 100-100 ezer szerb és albán önrendelkezhet, míg a 300 ezer délvidéki magyar - az anyaország jelentõs részétõl kitaszítva, és erõteljesebb belsõ érdekképviselet nélkül várja sanyarú sorsa további alakulását.

    A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom az általa több ízben bemutatott Délvidéki Társnemzeti Régió-koncepció megvalósításában látja a délvidéki magyarság számára egyetlen igazi és igazságos megoldást. Amíg erre nem kerül sor, a legkevesebb, amit a HVIM elvárna, az, hogy az itteni nemzettársaink mindazt megkapják, amiben a koszovói szerbek és a dél-szerbiai albánok a tárgyalások után részesülnek.

    A HVIM kéri a VMDP-t, a VMDK-t, az MPSZ-t és a magyarság sorsát szívükön viselõ civil szervezeteket, hogy az eddiginél is kitartóbban és keményebben követeljenek azonos bánásmódot a nemzettársainknak, mint amilyen megilleti majd a fent említett népcsoportokat.

    A HVIM kéri a VMSZ-t, mint a gazdaságilag és a taglétszám tekintetében legnagyobb délvidéki magyar pártot, mely szoros kapcsolatokat ápol a legnagyobb szerb pártokkal, vesse latba politikai erejét és a rendelkezésére álló diplomáciai eszközöket az itteni magyarság önrendelkezése érdekében.

    Kasza József, a VMSZ elnöke többször utalt rá, hogy a koszovói szerbek és az itteni magyarok helyzetének rendezése nem kezelhetõ azonos módon, illetve nem vehetõ egy kalap alá. Ha arra gondolt, hogy a délvidéki magyarságnak több jár, csak üdvözölni tudjuk az álláspontját. Amennyiben viszont a fordítottjára célzott, arra kérjük, vizsgálja felül a véleményét.

    A HVIM úgy véli, elérkezett az utolsó pillanat a délvidéki magyarság helyzetének rendezésére. Ha a koszovói szerbek és a dél-szerbiai albánok autonómiában részesülnek, a délvidéki magyarok pedig ilyen körülmények között önrendelkezés nélkül maradnak, reális a félelem, hogy az itteni magyarság az egyetlen kiszolgáltatott népcsoport lesz Szerbiában. Cseppet sem alaptalan az aggodalom, hogy abban az esetben a nemzeti büszkeségében sérült és frusztrált szerb nép jelentõs része a védtelen magyarokon élné ki magát.

    Ezt nem szabad megengedni.



    Kispalkó Szilveszter, a HVIM délvidéki elnöke