BlackRose#16
Na most végre teljessen az én területem .
Az orvostudomány túl fontos, hogy az orvosokra bizzák... vagy hasonló, nem hátborzongató kijelentés? Tehát alapjában nagyon is ellene vagyok a hülyeségnek, különben manapság éppen ez a baj, hogy nem a szakmára vannak bízva a dolgok, hanem mindég előjön valami politikus, igazgató vagy xyz aki jobban ért a dolgokhoz, kedves informatikus barátaim nem undorító ez? És még ezek után merészelnek dumálni, hogy nem bizzák a szakmára... na neeeeee.
Mindenesetre az IT problémák jelentős része éppen abból ered, hogy a kedves felsővezetők 2x kevesebb időt adnak egy átlagos project-hez mint amennyire szükség van, emelett 2x kevesebb pénzt is adnak (persze a végén sokkal több pénzbe kerül, de...) a harmadik dolog, meg az IT egy olyan terület ahová intelligencia és kemény munka kell, sok "koléga" pedig egyiket sem mondhatja a magáénak, de a csapatban maradásuk garantált, mert az "emberbaráti" törvények és a jelenlegi politikai elit fő célja a munkahelyteremtés... nem értem hogyan lehet ez cél amikor ez eszköz, de mindegy itt most nem is politizálok, viszont az IT csapatok nem tudnak megszabadúlni a gyengéktől, mert nagyon nehéz ma valakinek felmondást adni... a szakmában ma kevés az A, elég sok a B, de temérdek a C minőségű ember... ha ehhez adjuk még azt a sok B és C vezetőt akik IT kivánságai egyrészt alaptalanúl nagyok, másrészt meg ami még nagyobb baj, az IT-t mint különállő tömeget kezelik ahelyett, hogy egy modern IT alapú üzleti folyamatot állítsanak be legtöbbször a régi elavúlt gyalogos folyamatukat akarják IT alapokra helyezni (és itt a sikertelen project akár már az elején garantált). A másik dolog, meg, hogy nem tudják felfogni, hogy az IT az nem végleges megoldás, hanem egy örökké élő és fejlődő dolog amelynek nem kísérnie kell a céget, hanem vezetni mert az új modern folyamatokat IT-nélkül nem lehet ki sem találni, hát még alkalmazni. Ezek után azt kell mondanom, hogy sokszor én is azon gondolkodom, hogy egy ilyen fontos területet mint amilyen az IT nem szeretnék az "informatikusokra" bízni, de még véletlenül sem bíznám a nem IT vezetőkre, ki kell választani az A embereket és velük kell keresni a megoldást.
Ennek értelmében akár azt is mondanám, hogy a politika és a gazdaság túl fontos dolog, hogy a politikusokra és az üzletemberekre bizzák... na nem ez éppen annyira nagy hülyeség lenne mint a fenti cím, de sajnos éppen azért mondjatjuk rá, hogy részben igaz, mert nem raktunk mindent a helyére, de hát Welcome to the 21st century... ez már véletlenül sem tréfa.
P.S. különben sokkal több olyan bukott IT projectet tudok ahol a vezetők out-of-the-box menedzerek voltak mint azt az elenyésző százalékot ahol a vezetők tapasztalt informatikusok voltak... na de ez mégegy kérdés:
Lehet e iskolában menedzereket csinálni?
Igen is meg nem is, minden az iskolától és az adott személytől függ, viszont azt bátran ki merem jelenteni, hogy 90%-ban az eredmény NULL.