• shabba
    #17
    Egyébként ez a polgármesteri álomképről elsőre egy hazai eset ugrik be. Valamelyik főváris polgármesternek is voltak ilyen hangzatos tervei csak épp a technikai részletek terén tök hülye volt, így akkor marhaságokat állított hogy majd lefordulták a székről a röhögéstől. Nemzetközi sajtóban lévő cikkek alapján ez itt is fennáll. Csákó szerint 8-16 millió dollár egy ilyen project. Amennyiben helytálló a cikkben említett 600km2, km2-enként 30 AP akkor az bizony 18ezer végpont kiépítését jelentené. Minőségi pl. Alvarion eszközökből ez aligha lesz ennyi, inkább egy nullával több. Márpedig külföldi cikk alján ott a felmerülő beszállítók között az Alvarion neve szóval nem lőttem mellé. És ugye ezeket az AP-ket ki is kell szolgálni mert ha a gerincet is wirelessre alapozzák akkor az nem lesz valami túl stabil. Persze backup jellegnek működhet úgy de elsődlegesen azért nem árt egy vezetékes uplink ami meg is hajtja. Márpedig 18ezer végponthoz kiépíteni az infrastruktúrát megint pénz, de ha bérelik az is komoly tétel.

    Szóval ez így inkább egy 100-200 milliós project, ennyi pénzért pedig elég hiú remény azt elvárni hogy ingyen lesz. Valahol ezt vissza kell fizetni, mert két szép szemért senki nem dob ki az ablakon ekkora összeget.

    Ráadásul a wi-fi elég bizonytalan működésű hisz ha sokan kapcsolódnak egy AP-hez akkor bugzik, mivel szabad frekit használ könnyen zavarhatja bármi így aztán erre komoly szolgálatást építeni elég rizikós. Márpedig a 2.4Ghz-es sáv amcsiban is telített nemcsak idehaza. Hisz évekkel ezelőtt Bp.-en is voltak nagyszabású tervek hogy majd lefedik a fővárost aztán a sok kis wireless cég nekiállt és hamar telítették a szabad frekiket és elkezdték egymás szolgálatását zavarni.

    Ajánlották is ennek a polgármesternek hogy talán inkább WiMax-ban kellene gondolkodnia. Ott kevesebb végpont kiépítésével is megoldható a lefedés, igaz árban nem lesz olcsóbb mert a WiMAX meg sokkal drágább. Viszont annak a user oldali elterjedtsége igen halovány és ez jó sok évig még úgy is marad. Bár az a technológia fejlettebb de annak meg is kérik az árát és még igencsak cseperedő pilot korszakát éli.

    Ez az egész gugli dolgoról - lassan már a csapból is ők folynak - tisztára a bulvár sajtó jut eszembe. Tök minden mivel csak fenn kell tartani a hírekben az érdeklődést, mondanak mindent aztán ha később nem lesz belőle semmi az nem baj a lényeg hogy az aznapi hírekben benne voltak. Ha így folytatják lassan lesüllyednek Britney Spears szintre: tök mindegy mivel de a hírekben kell tartani a cég nevét.