Örülök neki, hogy egyetértünk a multiuser fogalom relatív természetével, ez elég jó alap ahhoz, hogy közelebbről és pontosabban megvizsgálhatjuk, hogy valójában mi is a különbség a UNIX és az NT (ez esetben az XP) multiuser képességei között. Ha ezt elfogadja, akkor a válasz szerintem egyértelmű, vagyis az XP multiuser, csak a kérdés, hogy milyen tulajdonságú multiuser rendszer. Most egésszen őszintén vitatkozhatnánk arról, hogy a két rendszer mit enged meg vagy mit nem enged meg a usereknek de ez azt hiszem nem adna sok értéket hozzá sem az őn életének sem az enyémnek és semmi értéket nem adna hozzá a számítógéptudománynak, mert ezek a dolgok már elég részletessen megvannak határozva, ezért nem látom szükségesnek a további vitát. Most néztem egy picit körül a neten és látható, hogy vannak ilyen meg olyan vélemények az NT multiuser természetére vonatkozva, tehát gondolom, hogy egy nyitott témába vágnánk amiben nincs széleskörű megegyezés. (nem szeretnék itt most az Einstein vs. Planck vagy éppen Linus vs. Tanenbaum féle végtelen vitákba keveredni).
Ha most meghúznánk a párhuzamot az NT és a UNIX között akkor mindenbizonnyal volnának komoly eltérések, és ha a UNIX filozófiát tekintve döntenénk az NT multiuser tulajdonságairól akkor valószínűleg önnek lenne igaza, viszont ha az NT-t mint külön rendszert figyeljük és mondjuk a UNIX helyett inkább a VMS alapjaira támaszkodunk akkor nekem lenne igazam. Különben is én nem ezen vitatkoztam az ön tanítványával, hanem azon, hogy (megismételném, ha véletlen nem volt alkalma elolvasni), semmi kézzelfoghatóval nem bizonyította nekem az álláspontját, azon kívül, hogy "valaki más mondta, és ez a valaki más ez abszólút megbizható az ügyben". Na én ezzel ellenkezőleg azt próbáltam elmagyarázni neki, hogy a dolgokat jobb belülről megérteni, ellemezni és ezek és a megbízható információk alapján saját véleményünket megformálni. Ez az amiben tanítványa nem egyezett velem. Ezt mindenesetre azért mondtam el, hogy segítségére legyek neki a tudományok elsajátításában. Itt megjegyezném, hogy nem biztos, hogy ez a legjobb módszer, de az ember mindég úgy próbál meg másokon segíteni ahogyan a legkobban tudja.
A végén egy megjegyzésére válaszólnák: tudásom nagyon sok oldalról jött, mezei (ha itt a gyakorlatra gondolt), elméleti és heurisztikus munkák sokéves ötvözetének az eredménye.
Tisztelettel,
András
P.S.
Ha esetleg szeretne egy mélyebb eszmecserét az OS-ekről (akadémikus szinten), kérem küldje el tanítványa által (privátban) elérhetőségét. (mindég is fontosnak tartottam hozzáértő emberekkel beszélgetni).