Moderátori túlkapások, indokolatlan topikbezárás.. szólásszabadság korlátozása...stb
  • Kata
    #267
    Nincs is diktatúra, ez baromság. A büntetőpontokkal kapcsolatosan nagyon szubjektív az ember és elég nehéz valójában eldönteni, hogy ki kapott okkal és ki nem. Magam is kaptam régebben és úgy érzem mai napig, hogy nem volt rá oka a moderátornak, de ettől függetlenül szerintem jó hogy vannak és igenis jó munkát végeznek.
    Sokan azt hiszik, hogy egy képtelen-névtelen fórumon majd ők bármit csinálhatnak, bárhogy viselkedhetnek. De az életben mindenhol vannak viselkedési normák, ez különböztet meg minket az állatoktól. Szerintem ezeket egy ilyen fórumon sem kéne levetkőznünk.
    Ha valaki azért kap büntetőpontot, mert technikai értelemben nem használja megfelelően a fórumot, ezt szerintem még mindig enyhébben büntetik. Sok topikban tekintettel vannak az újakra, és lehet hogy megmosolyogják, de először segítenek az illetőnek, hogy mit szabad és mit nem. A máodik alkalommal már jogos a pont, mert az illetőt nem védi a tudatlanság vélelme. Emellett számos helyen található fórumszabályzat, moderálási szabályzat, illetve még topikokon belül, a főcímben is szoktak írni kritériumokat, amit az olvasni tudó ember hamar magáévá tehet.

    Talán ez a büntetőpont ellenesség abban rejlik, hogy sokan szeretnek arcoskodni, és csakazértis a szabályok ellen tenni valamit. Legalábbis szerintem viselkedési morálban rejlik a probléma. Néhányan nem bírják elviselni, hogy a moderátoroknak "hatalmuk" van, legalábbis ők ennek tekintik, és nem bír bennük megfordulni, azt hiszik, ettől a moderátor különb ember mint ők. De ez egy kicsinyes és korlátolt nézőpont. A moderátor is hibázhat és ugyanolyan ember mint bárki más a fórumon. A különbség annyi, hogy ezen az egy szem kis fórumon megbízik benne a fórum készítője annyira, hogy a fórum szabályait betartassa másokkal. Úgy vettem észre, hogy az sg moderátorai jól lettek megválogatva, pártatlanul, objektíven tudnak ítélkezni. Azt is észrevettem, hogy pár ember nem viseli el ha megbüntetik (pedig jogos volt), és akkor nekiáll szidni a moderátort alpári módon. Ilyenkor jogosnak érzem a kitiltást.
    A szabályok nem korlátozásnak vannak, hanem azért, hogy a fórum viszonylag kultúrált keretek között mozogjon, ne süllyedjen mondjuk egy index.hu szintjére. Azt hiszem az ember a rendőrnek se mondja, hogy mosdatlan prostituált az édesanyja, amikor átnyújtja a büntetőcédulát, hanem elismerjük, hogy hibáztunk és örülünk, hogy ennyivel vagy annyival megúsztuk a dolgot.
    Aki emberkedni jön ide, vagy ilyesmin ennyire kikattan, hogy diktatúrának tekinti a dolgot, az simán elmehet másik fórumra, ahol kiélheti magát. Logikusnak tartom, hogy még egy szabadszájú fórumon is vannak tabutémák és elítélik a névtelen személyeskedést (pl. nekem is sokan beugattak/beugatnak itt mind a mai napig, de élőben egyik sem akar odajönni és megmondani a frankót az arcomba).

    Azt hiszem el kéne fogadni azt a kevés és szerintem kézenfekvő fórumszabályzatot ami van, és nem a moderálási elveken, hanem a viselkedési normákon változtatni. Akár 14 éves, akár 34.