BiroAndras#25
"Nos ugye az xbox 3 procmagja is multithreados, szal az a 3 is legalább 6;)"
Ilyen esetekbén az "1-2-sok" elvet vallom. Szoftver architektúra szempontjából majdnem mindegy, hogy 3 vagy 6.
"Amúgy mit értesz hagyományos 3 procis gépen, milyen más nagy múltra visszatekíntő 3 procis gépet ismersz?"
Úgy értem, hogy általános célú procik, vagyis simán C++-ban programozhatók a hagyományos módon. A cell egészen más.
"A két architektúra közötti harc ki fogja jelölni a jövőt: több egyenrangú cpu mag, vagy 1-2 mag meg egy csomó kisegítő, synergic processzor."
Szerintem mindkettőnek van jövője. A PC-kben szerintem nincs értelme a vektor prociknak. Egy átlagos PC szoftver nem tudja kihasználni őket (majd 5-10 év múlva esetleg).
"Senki nem mondta, hogy a többprocesszoros rendszereket könnyebb lesz programozni mint egy egymagos processzort."
Én sem mondtam ilyet. Természetesen nehezebb. De nem olyan veszélyes.
"A cell viszont asszinkron progizást is lehetővé tesz, a synergic prociknak kiosztott taszkoknak tehát nem feltétlenül kell egymásra várniuk."
És többek közt ettől nehéz programozni. Ahhoz, hogy kihasználd a teljesítményét, el kell térni a hagyományos x86-os kódolástól.
"Másrészt ha azt nézzük hogy ezelött 20 évvel az Amiga rendszer blittere és coppere is képes volt a CPU-val párhuzamosan dolgozni, ami nagyságrendekkel nagyobb teljesítményt tudott kihozni ua összetettségű vasból, akkor lehet hogy megéri eltérni a hagyományos monolítikus felépítéstől."
Nem mondtam, hogy nem nagyobb a teljesítménye. Én sajnos sosem programoztam Amigát (sőt, nem is nagyon láttam), úgyhogy nem tudom összehasonlítani a PS3-mal.