Régebben én is szidogattam az XPt, mivel az SP1-es korszakban szinte hetente kellett telepíteni, trójai hadak lepték el a gépem, a tűzfalat távolról vezérelte egy észt hacker egy exploiton keresztül stb. Át is nyergeltem Linuxra azon nyomban ami valóban egy stabil, megbízható, biztonságos rendszer. Néhány dologra azonban ma még nem mindenkinek alkalmas - ez van, de remélem fejlődik tovább töretlenül.
Pár hónapja azonban visszakapcsoltam kis sulinetes Home Edition-met a netre (kíváncsi voltam, bírja-e a strapát). Azt kell mondjam, hogy a SP2+aut.frissítés+AVG+MS Antispyware+SoftPerfect Firewall+Firefox kombóval eleddig nem volt vele gondom. 0 spyware, a vírusokat az AVG szépen megfogta (össz. 0 Ft-nyi biztonsági szoftverrel). Jelenleg elfogadhatónak és stabilnak tartom az XP-t is. Persze nagyon hiányzik belőle a normális user jog management mint sok baj forrása, de ez a Vistában fejlődni fog.
Itt van egyébként egy nagyon jó PDF azoknak, akik lámának érzik magukat Windowsban és szeretnének ezen változtatni: http://www.tweakguides.com/files/TweakGuidesTC.zip
A Linux olyan szempontból fejlettebb a biztonság terén, hogy nincs szükség prociidőt és merevlemez teljesítményt fogyasztó 3rd party biztonsági segédprogramokra. Ez szerintem a tervezéséből, exakt user jog managementjéből ered (amihez a szoftvergyártók is kezdetektől fogva alkalmazkodtak), nem pedig az az oka, hogy nem annyira elterjedt. Nem mondom, évente 1-2x előfordul olyan súlyos hiba pl a kernelben, ami sebezhetővé teheti a rendszert, viszont aki Linuxozik, az tudja, hogy a közösség erre nagyon érzékeny és a javítás 12h-1-2 nap alatt kint van (szemben a havonta jelentkező Patch Tuesday-el).
A Firefoxot meg minden netes fórum/újság felkapja, ha találnak benne vmi rést (pedig a javítás itt is max napok kérdése), és ilyenkor az IEsek meg az old school Mozillás Linuxosok rögtön lám-lámoznak; azonban még mindig az egyik legbiztonságosabb böngészőnek tartom (nálam a 0 spyware magáért beszél), emellett egyetlen hírt sem hallottam még, hogy valakit Firefox biztonsági hiba miatt ért volna támadás.