chkdsk után elvesztettem a FAT-ot
-
keeper2 #4 Hát, ez megeshet könnyedén sajnos. Főként fat32 alatt. Pl. már sokszor hallottam ilyenről a chkdsk használatától, de akár egy hibásan leállított windows is okozhatja. Személyesen velem egyszer történt olyan, hogy egy vinyót bekötöttem, induláskor a win. eszméletlenül sokáig nem ment tovább, és reset után már csak mindenféle krix-kraxban gyönyörködhettem. Ntfs alatt ez nagyságrendekkel ritkább. Mindenesetre, ilyenkor, és a te esetedben is nagy valószinűség szerint csak a fat tábla károsodott (már ha neked is fat32 alapú veszett el...) A fat táblákat két példányban tárolja a rendszer, a hibák elkerülése végett, de egy chkdsk hibás művelete esetén mindkettőt felülírhatja hülyeséggel. Mellesleg a fat tábla arra való, hogy minden fájlról a fontosabb adatokat tárolja, köztük azt, hogy a vinyón hol kezdődik... Így, ha ez eltűnik, akkor nem tud róla, hogy tényleg le van foglalva, akár üresként felül is írhatja. Javaslatom: getdataback for fat vagy ntfs (ez két külön progi, a kétfajta partícióhoz). Mindenképp teljes példány kell, mert a shareware csak megkeresi a fájlokat, visszahozni nem tudja. Mellesleg, számíts arra, hogy egy nagy halom üres helyet kell csinálnod más partición, mivel arra fogja lemásolni a megtalált fájlokat. Arra készülj fel, hogy sok időbe fog telni (120 giga végignézése is legalább egy óra), illetve, több példányban fogja megtalálni, mivel ő különféle jelzésekkel különböző állapotokat fog megtalálni, meglehet, hogy nem lesz olyan, amiből minden fájlodat át tudod másolni, ezért nézd végig mindet, hogy megtaláld az egyes könyvtárakat. Mellesleg, olyat is fog találni, amit régebben már te töröltél. Ja, és azért ellenőrizd, hogy jól visszaszedte-e, mert pl. én már találkoztam azzal, hogy ő azt írja, tökéletesen visszaszedte, de nem volt használható a fájl.