• Andris
    A korábbi Ricoh gépekben (és más gépekben sem)nem volt képstabilizátor, de szerintem ez kb úgy működik mint a kameráknál a képsabilizátor.

"...stabilizátort is találunk, mely a képérzékelőt mozgatja a bemozdulással ellentétesen..."

Ebből nekem nem derül ki, hogy az optikát mozgatja, vagy a CCD-t. De az optikai stabilizátor az sokkal drágább, úgyhogy szerintem egyszerűen annyit csináltak, hogy van mondjuk egy 6MP-es CCD a gépben, és csak 5Megapixelt használ belőle, a maradékot pedig arra használja, hogy utánna menjen az érzékelőn belül a képnek, elektronikusan. Nem hiszem hogy bármit is mozgatna mechanikával ez a gép.

Tényleg baromi éles képet csinál 1cm-ről és olyan mintha egy hangya szemszögéből néznénk a dolgokat. Egyetlen hátránya, hogy a mélységélessége mintha kicsit csökkene ilyenkor, ami annyit jelent, hogy éles a kép ott ahova fókuszált, (pl.: 1cm-re) de mögötte és előtte 6mm-el már homályosabb. Persze arányaiban ez teljesen olyan mint a normál fényképezés, ahol 5méterre fókuszál és 8méterre már nem olyan éles.

Az autovaku üzemmóddal minden fényképezőn gyors az exponálás, ez egyszerűen csak fizika... addig kell exponálni amíg elég fény jut a lencsébe, ezért ha világos van akkor ez rövidebb idő. Ezt még azzal lehet javítani, hogy nagyobb lencséjű optikát raknak a gépre (amibe nyilván több fény jut). Viszont vakuval nem mindig élethűek a színek, ott van a vörösszem is, és nem lehet sorozatfelvételt sem csinálni!