• shabba
    #10
    Jah persze. Legalább van arról fogalmad mennyi is ez 3 milliárd euro magyar pénzben és mekkora volt a hazai Tíonlány elmúlt 2 évi záró mérlegének eredménye? Mert ha lenne nem mondanál ilyen hülyeséget. Hazai tíonlány 2 éve még 2 milliárdos minusszal zárt, tavaly voltak először nyereségesen 660 milliós plusszal. Idén várhatóan 2 milliárdos plusszal fognak zárni.

    3 milliárd euro az 750 milliárd forint. Ha ezt elosztod a 2 milliárdos idén várható Tíonlányos nyereséggel akkor potom 375 évig kellene várniuk mire a magyar tíonlány kifizeti ezt az összeget. Persze ha nő a profit akkor ez az idő csökkenhet, de a magyar piac is véges nem lehet a végtelenségig bővülni, sőt a növekedés üteme már régóta folyamatosan inkább csak csökken. Jellemzően éve 100ezer DSL bekötést tudnak realizálni, az elmúlt 2 éveben is ezt produkálták és idén is ez várható és jővő évre sem várható ennél nagyobb növekedési ütem.

    Maga a DSL technológia a távolság korlátos jellege miatt alapból nem biztosít 100%-os lefedettséget. Németországban sincs 100%-os lefedettség ott sincs minden településen ADSL. Nemrég volt SG-n egy cikk ami 91%-os lefedettségi mutatót említ. De ilyen mutatót idehaza is többször emlegetett fatáv 75-80%-os mértékkel. Ez a hazai adat elég megkérdőjelezhető, és a németet is érdemes hasonló óvatossággal kezelni, a telcok szeretnek a számokkal játszani. Pl. ha van egy település ahol már van akár csak egyetlen bekötés ott az egész települést hajlandók ADSL ready-nek elkönyvelni és a teljes lakosságot hozzácsapni a statisztikához. Idehaza erre remek pl. Budapest ami papíron már több mint 3 éve 100%-os lefedettségűnek van elkönyvelve miközben a realítás ezzel köszönőviszonyba sincs.