dez#57
(Ha már felhoztad, válaszolok az előzőre is, de annyira értelmetlen, és időpazarlás.)
"Mi a bajod az önálló gondolkodással? Mit értessz ezen? Én azt értem rajta, hogy megoldja a feladatot segítség nélkül. Ebben nem látok semmi különlegeset. Miért lenne ettől gyilkolási rohama?"
Hát, próbáld meg te is önállóan megoldani ezt a feladatot... :)
"Nem mondtam, hogy mindenek felett érvényes. Ott van ugye a szaporodás, ami a másik alappillére a viselkedésnek. Bár az embernél minden sokkal árnyaltabb, mégis szinte minden viszavezethető erre a két alapvető célra. Erről szól a pszichológia nagyrésze. Az, hogy az emberek ennek ellentmondóan cselekednek kimutathatóan annak eredménye, hogy az ősi ösztönök nem a modern városi környezetre vannak kitalálva (pár ezer év kell még az alkalmazkodáshoz)."
Látom, már megint kinéztél magadnak néhány szerzőt, akik véleménye egyezik a tiéddel.
"Ha a dohányzásra és társaira gondolsz, azt függőségnek hívják, és az agy kémiai úton való becsapásáról szól. Úgy is mondhatnám, hogy "biztonsági rés"."
Nem, nem ezekre gondolok. Pontosabban, ha már dohányzás: hogy miért kezd el valaki eleve dohányozni, amikor pontosan tudja, hogy ezzel ártani fog magának, és nem nagyon tudja majd abbahagyni. Plusz amit cserébe kap, az nem is éri meg. Tehát amikor valaki önként árt magának. (Leszámítva azt, amikor divatból, vagánykodásból, stb.) Tudod mit, keress rá: önsorsrombolás, önpusztítás.
"Pontosan. Tehát elsősorban az emberre fog vigyázni."
Amíg el nem gondolkodik, hogy ugyan miért is kell ezt tennie.
"Hasonlóan ahhoz, ahogy ma az autókat úgy tervezik, hogy ütközéskor szanaszét törjenek és így elnyelve az ütközés energiáját védjék az utasokat. Meg lehetne oldani, hogy egy átlagos karambolt karcolás nélkül kibírjon a kocsi, csak akkor az utasokat semmi sem védné."
Ehh, "hasonlóan ahhoz"... :P Kissé mintha más lenne egy mechanikus vázszerkezet, mint egy önálló gondolkodásra képes robot.
"Ezt úgy hívják, hogy kíváncsiság. Nem feltétlenül tulajdonsága egy robotnak."
Ha önálló gondolkodásra képes, akkor igénye lesz bővíteni az ismereteit.
"Sőt biztosan meg kell oldani, hogy ne nagyon kérdezzen, mert az átlag felhasználót már azzal őrületbe kergetné ha csak az utasításokban levő logikátlanságokra rákérdezne."
Nyilván nem a felhasználó fogja betanítani, "felnevelni" a 0-ról. Hacsak nem gyekmektelen, és amúgy is unatkozik, és kell neki egy szuper-tamagoccsi.
"De ezt úgy fogod fel, mint kellemetlen kötelességet, vagy mint természetes dolgot, amin eszedbe se jut hosszabban elgondolkodni?"
Nem tudom, te hogy vagy vele (vagyis mégis), nekem speciel eszembe jutott.
"Ez megint más tészta. Nem erről van szó. Egyébként ez is csak azt jelenti, hogy van magasabb prioritás, csak te másképp nevezed."
De azt a magasabb prioritást többé-kevésbé én határoztam meg. Mint ahogy a mai világban eléggé oda kell figyelnie a dolgokra egy önálló személynek. Már nem anyuci és apuci mondja meg, mit csináljon, vagy teszi elé az ételt, ha éhes, és már csak meg kell ennie, azzal sem törődve, mi is az, csak finom legyen. (Bár...)
"Ugyanaz. Eldöntöd, hogy az adott helyzetben melyik tevékenységet érdemes folytatni."
Nem ugyanaz. Mert ekkor - többé-kevésbé - tudatában vagyunk a miérteknek. Viszont te nem akarod megmondani azokat a robotodnak, csak elő akarnád írni, hogy ezt-és-ezt kell csinálnia, és pont, és azt várod, hogy ne kezdjen el utánagondolni, hogy miért pont azt kell csinálnia.
"Abból fog erre jutni, hogy erre van programozva."
Ugh, ezt kábé olyan, hogy "a lakatot azért lehet bezárni, mert az egy lakat".
"Vagy ha úgy tetszik erre van tanítva."
Úgy tetszik, mert egyátalán nem ugyanaz.
"Neki a szaporodás helyett az az életcélja, hogy az embert szolgálja."
Az emberiség jelentős részének már nem a szaporodás az életcélja.
"Úgy van felépítve, hogy neki ez okoz örömet."
Na, ez végre egy valamirevaló ötlet. Kár, hogy átélő tudat híjján ők nem tudnak ilyesmit érezni, hanem ez egy olyan információ képében jelenhet meg a fejében, hogy "a robot számára hasznos történés". Talán egy ideig be is éri vele...
"És a "jó formában maradni" talán nem függ össze a túléléssel és a szaporodással?"
De. Összefügg. Csakhogy nem egyszerűen, mechanikusan csináljuk A-t B-ért, hanem átgondoljuk, és talán vesszük a fáradtságot, talán nem. (A többség pl. nem.)
"Talán. De lehet, hogy inkább spórol az energiával, és nem csinál semmit. A lényeg az, hogy a megadott célok alapján dönti el. Amíg nincs célja addíg a fejlődés sem cél, hiszen semmit csinálni fejletlenül is hatékonyan lehet."
Akkor eleve buta marad, és mehet a zúzdába... :p
Mellesleg a "megadott célok"-at is eleve értelmezni kell tudnia. (Mivel ez egy neuronális háló alapú rendszer, nem egy egyszerű "if A then B" szintű program.)
"Akkor az miot jelent nálad? Mert szerintem az része a problémamegoldásnak."
Szerinted pl. egy karakterfelismerő program képes az önálló gondolkodásra?