• BiroAndras
    "Önállóság nélkül megreked a dolog egy nagyon alacsony szinten... Azaz, igencsak buta lenne így. Pontosabban, így csak egyszerűbb feladatvégrehajtásokat lehet elsajáttíttatni."

Az önállóság nem azt jelenti, hogy percenként háromszor fellázad. Azt jelenti, hogy nem igényel külső segítséget a feladata végrehajtásához.

"Egy viszonlag egyszerűbb "alrendszer" talán nem, de egy összetett rendszernek magának is tudnia kell találni célokat. Ha nem is fő célokat, de alcélokat - egy feladat megoldása során..."

Látod, itt a kulcs. Az alcélokat persze ő határozza meg, ezt jelenti az önállóság. De a fő célokat mi alapján tudná kitalálni?

"Te valami olyan egyszerű rendszert képzelsz el, ami szerintem így használhatatlan..."

Tehát szerinted az emberi érzelmek és ösztönök szükségszerűen együttjárnak az intelligenciával?

"Tudom, pl. miért kell ennem, miért érzek éhséget. És egy csomó egyéb dolog okát is tudom, és aminek nem, annak is keresem. Azt is tudom, miért teszem ezt, de ebbe nem megyek itt bele."

És amikor éhséget érzel, akkor megpróbálsz ellene lázadni, és valahogy megkerülni, vagy inkább eszel?

"Ó, dehogynem, sokszor csak puszta szórakozásból teszi... Persze a szórakozás is egy cél."

Ha az extrém sportokra gondolsz, az egyrészt nem feltételen halálos, mástrészt megvan a pszichológiai oka. De olyan eset nem jut eszembe, amikor valaki szórakozásból öngyilkos lett.

"Na, akkor mégegyszer: önállóság nélkül nagyon korlátozott az intelligencia. Ha meg van önállóság, akkor alapjaiban téves az állításod."

Mégegyszer : az önállóság nem egyenlő az önzéssel.