• dez
    "Persze nem lehet hagyományos módon programozni őket. De nem ez a lényeg. Az a lényeg, hogy a működésük a matematika nyelvén egzaktul leírható."

Aham. Ma már nagyon komoly szuperszámítógépek vannak, amiknek elvileg meg se kottyanna egy bogár agyának leszimulálása. Hol is vannak ezek a mű-bogarak?

És utána kellene nézned, mi az a káosz. Hiába tudod (elvileg) leírni egy ilyen rendszer működését, max. csak saccolhatsz, mi történik x. idő múlva. Lásd pl. időjárás. A pillangó hatás egy fejlettebb idegrendszernél is fellép.

De ha ezektől el is tekintünk, a neuronok számának növekedésével olyan mértékben emelkedik a komplexitás, hogy te abba nem tudsz úgy beavatkozni, mintha egy programot írnál.

És nem utolsó sorban, szetintem csak a mesterséges neurális hálók működését lehet egzaktul leírni (ebből is talán csak a szimuláltakét, mert az IRL-esek estén is felléphetnek a fentiek).

"És ebből következik, hogy soha nem is lesz jobb?"

Nem feltétlenül, de tekintve az eddig elért eredményeket... Nem holnap lesz, amíg pusztán mesterséges intelligenciával (nem holmi kioperált agysejtekkel) elérik akár csak a rovarok szintjét. Ha egyátalán jó irányba mennek...

"Te hoztad fel megint."

Leírtam a véleményem (amivel nem vagyok egyedül), de ez nem azt jelenti, hogy érdemes róla újra értelmetlen vitát nyitni.