dez#26
"Meg egyébként is ha figyeltél már meg rovart problémamegoldás közben, láthattad, hogy igencsak korlátozottak a képességeik. Viszont azt a keveset, amijük van nagyon jól kihasználják."
Figyeltem. Még jó, hogy nem várható tőlük olyan szintű feladatmegoldás, mint pl. egy embertől, vagy akár "csak" egy fejlettebb állattól. De én nem nevezném őket annyira "korlátoltnak" (direkt írtam így). Egyébként vannak butább és okosabb rovarok is.
"Persze nem C++ kód dolgozik bennük, de ez lényegtelen. A neuronok összekapcsolása is program, csak más platformra van "írva"."
Ez így nem igaz. Egy rendesebb neuron(ális) háló egy kaotikus működésű, működés közben gyakorlatilag átláthatatlan rendszer. Közvetlenül nem lehet programozni őket (esetleg pár neuronból állóakat), csak jó esetben tanítani.
"Erre programok is képesek. Tanuló algoritmusok és társaik."
Aha, valami igencsak "kezdő" szinten... :P
"Lényegtelen, hogy tudatos vagy sem. Az emberi intelligencia is szépen magyarázható tudat nélkül, úgyhogy a rovarokkal se lehet gond."
Ez nem igaz. Persze egyesek így gondolják, de az igazán a "sűrűjében" lévő kutatók többsége már nem. Ne ragadj ki egyes (erősen materialista indíttatású) véleményeket, és állítsd be úgy, mintha az lenne az abszolútum, csak mert számodra valamiért az a rokonszenvesebb... (Nem szeretnék belemenni veled egy újabb parttalan vitába arról, mi a tudat.)