• dez
    Hát, én pl. több elektronikai IDE-t használok, amiknek csak Win-es verziója van. (Bár talán mehetnének Linux alatt pl. Wine-nal [Winével, stb., ahogy tetszik], de így is lassúak és erőforrászabálóak, és kicsit erőltetett lenne az egész.) Az alternatívákról meg annyit, hogy igen, lehetne használni, sokan teszik is, de úgy tudom, nem tökéletes a kompatibilitás, és úgy nem igazán működik a dolog, hogy egy cég egy fele ezt használja, a másik fele meg azt. (Itt táblázatkezelőkre és hasonlókra gondolok.)

"Az egész windows történet a felhasználó orientáltságról szól. Ezt tudjuk."

Hm, azért ezzel tudnék vitatkozni. Pl. az egyik fő érve a Win-t a végletekig védőknek, hogy ha baj van, akkor soha nem a Win a hibás, hanem mindíg a felhasználó, aki nem ért eléggé hozzá (nem szakértő szinte). Nos, ha annyira felhasználó-orientált egy rendszer, akkor talán ennek a helyzetnek nem szabadna mindennaposnak lennie...

Miért írnak vírusokat? A válasz egyszerű: csak. A világon sok fajta ember van, egy részük rosszindulatú (néha különösebb cél nélkül, néha anyagi haszonszerzés végett). Ezen nem nagyon lehet változtatni, együtt kell élni vele. Nagyon naív volt a MS, amikor teletette a Win-t olyan featúrékkal, amiket nagyon könnyű volt eltéríteni, mert szinte semmi védelem nem volt benne (Word makrók, ActiveX, stb.). (És mint korábban írtam, ez eléggé kitermelte a vírus (stb.) írók hadát, boldog-boldogtalan nekiállt próbálkozni, hiszen nem volt nehéz dolguk. Már-már sport lett belőle. Ha addig nem értettek hozzá, lassan egyre jobban beletanultak. Bár így a védekezés is egyre kifinomultabbá válik, stb., tehát van jó oldala is a dolognak. Csak mondjuk nem olcsó mulatság.)