• AnuluWork #84
    Miért, egy Indy film nincs tele? Kérdezlek Téged és a sorozatót ennyire erőteljesen fikázókat, hogy láttad a full sorozatot, vagy csak pár részt néztél meg?

Szvsz első vh-s műfajban, ahol régi feka-fehér felvételeket színeztek ki sok helyen, ezeket beletették filmekbe, és ennyire jól megcsinálták, hát, ehhez hasonló sorozat még nem készült.

Történelmi pontatlanságok? Nos, azért az Indy féle Hitler találkozás, illetve a Szent Grál, a szent kövek vagy a Frigyláda sem nevezhető "annyira pontos és hihető" sztorinak ...

Ugyanígy Sophie Habsburg és Indy, vagy Charles de Gaulle és Indy találkozása sem "túl hihető", mégis szórakoztató dolog és kikapcsolódás volt megnézni olyan részeket, ahol pl. olyan figurákat mutattak be filmen pozitívan, akikről addig vagy semmit, vagy alig lehetett hallani, mint pl. Paul von Lettow-Worbeck.

Tudomásom szerint az összes részt ami elkészült láttam, és miközben tényleg voltak szar és unalmas részek, főleg a kisfiús Corey Carrieresek közül, a Sean Patrick Flannerys epizódok szinte mind nagyon jók voltak.

A Kafkás cseh, az Afrikás Catherine Zeta Jonesos, a De Gaullos szökés, a Botrány a Broodwayen a Kék Rapszódiával, a Barcelonás-Picassos kémrész, az összes Howard Carteres és Arabiai Lawrences rész, az Edison versenyautós ötlet némi kémkedéssel, a Pancho Villas részben Patton tábornok - akkor még hadnagy - fellépése (az vmi zseniális ötlet volt), a megható ír felkeléses rész, az Elizabeth Hurleys Zeppelines londoni rész és az ottani magyar beszéd, a Robert Graveses teniszparty a fronton, a Verdunös, Sommeos, Mata Haris részek, a monarchia különbéke kisérletének bemutatása (végre valaki ezt is megpróbálta bemutatni, nem a szokásos buta szöveget nyomni, hogy miért bukott meg a monarchia) és a részben a zseniális Joss Ackland (ő is meghajol és elismeri Indyt, mint a 3. nagyfilmben a Coronado keresztje eksön végén az a faszi, akitől Indy azt a bizonyos kalapot kapja). Akkor ott volt a Hemingwayes zene verseny az olasz fronton, illetve a roppant hatásosra sikerült versailles-i "béketárgyalások" megvalósítása és a Ho Shi Mines POZITÍV! szál, tehát előítéletek és részlehajlások sem nagyon jellemzik a sorozatot. Túlzásokkal sem nagyon találkozni, max. annyi van benne, mint minden más kalandfilmben és Indy részben, így szerintem kár a sok "sablonfikáért" - nem bántásnak, csak rakatszor olvasok hasonlókat szinte minden kritikánál.

Ami van az mind, mind annyira jól megszerkesztett és annyira jól a történelembe illesztett, annyira igazi kalandfilmes elem, hogy Lucas nálam pont ezért nem kapott sok-sok fekete pontot az EP. I-ért, mert megcsinálta a "The Young Indiana Jones Chronicles"-t előtte. Aztán ott volt a zenei betét, ami szerintem csúcsszuperre sikeredett. Szerettem a sorozatot, és szerintem kár fikázni, mert kevés hozzá hasonló összefoglaló mű készül, ami szólt a XX. század legelső éveiről, a 10-es, 20-as évekről, és belement történetben a 30-as, 40-es és 50-es évekbe, és fogalmunk ébredt arról, hogy a három nagy filmben szereplő Henry Jones JR. élete hogyan alakult az 1930-as évek előtt és után.

Ahogy a Clone Wars-os cartoon összekötötte az EP. II- és EP. III-at, úgy kötötte össze a YIC a nagyfilmeket, illetve mutatta be mi lett a szereplőkkel.