A webfejlesztés netovábbja. :)
  • Dj Faustus #161
    "Egy html-en belül egy cellában akarok megjeleníteni 3 szövegtörzset, melyek gombnyomásra követnék egymást. Ezt layerek-kel meg tudnám oldani, úgy, hogy viselkedést rendelek hozzájuk. Viszont az ugye csúszkál mindenfelé, ezért más megoldást szeretnék."
    Azt javaslom, hogy felejtsd el a <layer>-t (böngészőfüggő, elavult megoldás), a táblázatot oldalszerkezetként való használatát (a táblázatok NEM oldalszerkezet kialakítására alkalmasak! keresőbarátság, akadálymentesség szempontjából is ellenjavalltak.)
    Ja és ha már ilyen dolgokba vágod bele a fejszédet, ne hagyatkozz a Dreamweaverre (Frontpage-re, stb...) a kódot neked kell összeállítani.

    Ha jól értem 3 szövegmezőt akarsz gombnyomásra egymás után megjeleníteni. Függően attól, hogy mennyire akarsz animáltságot, látványt 3 megoldást javaslok:

    1. Egy soron belüli keretbe (<iframe>) töltöd be az szöveget és a szöveg alján linkeket helyezel el a következő szövegre.

    Azaz kell 4 HTML oldal: 1 főoldal a soron belüli kerettel, és a 3 szöveget tartalmazó, egymásra hivatkozó aloldal (amiket a soron belüli keretbe töltesz be.) Ja arra érdemes ügyelni, hogy a linkek target attribútuma self értékű legyen.

    2. Javascript - itt rengeteg megoldási lehetőség van. Kezdve a három, CSS-sel abszolút pozicionálással egymás fölé mozgatott szövegdobozzal (<div>), amelyeket a linkre való kattintáskor mutatsz meg/rejtesz el (style.display, style.visibility JS-tulajdonságok).

    Lehet olyat is, hogy a három szöveget egymás mellé rakod (CSS float tulajdonság), és egy akkora szövegdobozba rakod, hogy csak egy szövegnyi rész látsszon. A görgetősávot CSS-sel elrejted (overflow: hidden), és a mozgatást ráhagyod a Javascriptre.

    Lehet olyat is, hogy a linkre való kattintáskor betöltöd a szövegdobozba a tartalmat - akár egy változóból, amit az oldal betöltődésekor már megadsz, vagy XMLHTTPRequest-tel (Ajax-szal).

    Mindezeket lehet animálni, effektezni. Erre is vannak fügvénykönyvtárak (pl.: script.aculo.us, moo.fx).

    3. Flash. Itt meg se szeri, se száma a különböző animálási lehetőségeknek.