Repülős akciófilm Rob Cohen-től.
  • [NST]Cifu
    Nálunk csak Július 11.-én jön elvileg a film, de mint katonai repülés mániás, nem tudtam megálni, hogy meg ne szerezzem a screenert (bármilyen fosch minőségű), noha nem enyhe szkepticizmussal tekintettem rá a trailere alapján.

A film nézése alatt nekem három fő motívum motoszkált az agyamban a régi filmekből: a "Top Gun", mint az új hullámos katonai repülős filmek ősatyja, a "Vasmadarak" B-movie sorozat, melyre szót is alig érdemes pazarolni, és a "2001".

(Igyekszem spoilermentes maradni, illetve csak azt elárulni, amit a trailerből már úgy is sejthető)

A szuperman, a nagybetüs nő, és a vicces haver.

A történet nem túl mélyenszántó, vannak a világ legjobb pilótái (a tökéletes csapatvezető, a szexis nő (kötelező bikinis jelenttel) és a vicces fekete - a többi szereplő is legalább ennyire eredeti karakter :))), akik megkapják társul az első szuperinteligens AI által irányított pilóta nélküli harci gépet, "E.D.I."-t. E gépbe villám csap, önálló (természetesen gonosz) életre kell, és nagy pusztítást akar véghezvinni. A "best of the best" csapat pedig azon találja magát, hogy meg kéne menteni a világot.
    Nem árulok el nagy titkot, hogy nagy fordulatokra nem kell számítani, mintahogy logikus cselekményekre sem, a végkifejlet pedig... izé... hát olyan Hollywoodi akciófilmes.

Ami miatt azonban szerintem sokaknak tetszeni fog a film, az a látványos CGI munka - tényleg jól néz ki (izé, legalábbis jól nézhet ki jó minőségben:)). A gépek kinézete, a mozgása, a robbanások, és szinte minden a látványra hajaz (és nem a realitásra).

Zoooommmmm-Zooommmm... :)

Ha mint egy picurit is hozzáértő ember nézi a filmet, azonnal nekiáll majd vakarni a fejét, köszönhetően annak, hogy a film készítői még véletlenül sem igyekeztek a realitáshoz a létező legminimálisabbnál többet ügyelni. Arra volt eszük, hogy a gépek életnagyságú modelljeivel az eredeti USS Abraham Lincoln hordozón vegyék fel a jelenetek egy részét, ám arra már nem nagyon ügyeltek, hogy más részletek reálisak legyenek... Tipikus Hollywoodi hozzáállás.

Néhány első nézésre szembeötlő dolog:

-Noha a film címe "Stealth" vagyis Lopakodó, ennyiben ki is merül a téma. A filmben nem nagyon törődnek már ezzel, és hagyományos, "elavult" technikával is simán felfedezik az elvileg nehezen felderíthető gépeket...

-A repülőgépek kialakításánál láthatóan a desingerek nem vették a fáradtságot, hogy legalább felületesen tanulmányozzák a témát. A lényeg, hogy látványosan nézennek ki, tehát természetesen változtatható szárnyállásúak, mert az jól néz ki, meg a neten kavarog egy Northrop Switchblade fantáziarajz, ami láthatóan nagyon komoly hatással volt a desingerekre.

Fantáziarajz a Northrop Switchblade-ről...

...és a fantázia szülötte F/A-37 Talon.

Arra sem figyeltek, hogy mélyrepülésben nem repülünk olyan brutális sebességel, nemcsak azért, mert a sűrű légkörben nagyobb a levegő súrlódása általi felmelegedés a gép belépőélein és orrán (noha ennek itt nyoma sincs), hanem azért is, mert ilyen magasságban a preciz manőverezés meglehetősen bonyolult (elég egy apró turbolencia, és csúnya dolgok történhetnek). Az olyan dolgokra már nem is térek ki, hogy a látványos beömlőnyílások túl kicsik és nem megfelelő formájúak ahhoz, hogy csaknem hiperszonikus sebességű repülésnél működjenek. Az üzemanyagmennyiség és a hatótávolság közti összefüggés is csak marginális (elintézték hamar: a gép 4000 mérföldes (6436km-es) hatótávolsággal rendelkezik, és pont.)
    Amúgy nagyon poén volt, hogy amikor az első képek kijöttek a fikcionális F/A-37 gépről, egy nagy csomó fórumban feltüntek, mint új "titkos" amerikai gépekről készült kémfotók. :)))

-A gépeknél maradva: a pilótafülke engem a Kinght Rideri időszakra emlékeztet, úgytünik, őfeléjük a "modern" még mindig annyit tesz, hogy minél több led, lámpácska és kapcsoló legyen. Talán az 1970-es és 80-as években a laikusok még úgy gondolták, hogy tényleg ez jelképezi a haladást, dehát ezek az idők elmúltak. A mai vadászgépek azonban már egyre "egyszerűbbek": 3-4 lapos kijelző a műszerfalon, amelyeken csak az adott pillanatban szükséges információk jelennek meg.

A filmbéli gép pilótafülkéje... (érdemes megfigyelni a 'kötelező' képi adatátvitelt a másik gép pilótájáról)

...és a Dassault Rafale pilótafülkéje

-E.D.I. megoldása eléggé "érdekes", kezdve ott, hogy egy ilyen szuperinteligens pilóta nélküli gép miféle logika szerint lesz "beosztve" pilótavezette gépek mellé (ha még aféle "kisérőgép" lenne, amit előre lehet küldeni a veszélyzónába, de nem, itt egyenrangú "csapattárs"), ugyan megmagyarázzák, dehát az inkább vicc kategória. Az is érdekes, hogy miért kell mindenáron "arc" az AI-nak, de főleg, hogy miért kell pilótafülke egy pilóta nélküli repülőgéper???

-Ugyan már most is arra törekednek, hogy a vadászbombázónak lehetőleg ne kelljen a cél közelébe repülnie, és már 30+ km-ről (de inkább messzebbről) ki lehessen oldani a fegyvert (siklóbombát, rakétát vagy robotrepülőgépet), hogy minél kevésbé kelljen a légvédelemnek kitennie magát, a közeljövőben ez már nem így működik. A légiharc legalább ennyire vicces. A legnépszerűbb fegyver szerintük a gépágyú. Hogy a már jelenleg is rendszerben lévő rövid hatótávolságú légiharc rakétákkal és sisakcélzóikkal mi lett a fikcionális jövőben, azt nem tudom.

Végső konklúzióm: Aki egy látványos, mozgalmas akciófilmet akar látni, és nem zavarják a logikátlanságok, az nyugodtan nézze meg, nagyot nem fog csalódni.

És a végére: hogy nehogy azt mondjátok, csak a vadászgépeket figyeltem. :))

Hivatalos oldal